Nordpolen

Nordpolens debutskiva blev lika hyllad som missförstådd. Nu är han tillbaka med skivan Vi är många som är vakna i natt. 

Med influenser från sjuttiotalets dansbandsmusik och texter om saknad och dödångest svepte Nordpolen in som en kylig vind över musikvärlden. Med en sällan skådad ärlighet och ständigt iklädd en leopardpäls blev han lika älskad som han blev hatad. Eller kanske snarare missförstådd. Själv var Pelle Hellström tidigt övertygad om att han var bäst i Sverige på att göra musik.

– Innan debutskivan bodde jag hos mina föräldrar och jobbade på en massa olika kneg. Jag var extremt osocial och hade nästan inga polare. Men jag tyckte att jag var bäst i Sverige på att göra musik. Jag var sjukt lack över att jag inte var popstjärna, även om jag betedde mig som en sådan. Jag kunde inte ta order och sa alltid upp mig om jag kände mig det minsta kränkt. Ett jobb jag hade innebar bland annat att jag kokade kaffe och när det kom fram en gäst och sa “åh vad gott kaffe du gjort” kände jag bara att jag är bra på att göra hits, inte att koka kaffe, och drog därifrån i vredesmod.

Pelle Hellström växte upp i Sunnersta utanför Uppsala och började skapa musik under de tidiga tonåren. Till en början blev det mest techno, men snart började han skriva texter på svenska. Det blev upprinnelsen till Nordpolen.

– Namnet Nordpolen har inget med platsen att göra så att säga. Jag ville bara ha något som lät fint och opretentiöst, något som är svårt att hitta i det svenska språket.

vi är många som är vakna i natt - 1500RGB
Skivomslaget till Vi är många som är vakna i natt.

Konsertdebuten kom 2006 och snart var det inte bara Pelle själv som var övertygad om att han var bäst i Sverige på att göra musik. Debutskivan På Nordpolen som kom två år senare hyllades av musikkritikerna och älskades av åhörarna. När jag undrar hur hans liv förändrats sedan skivan släpptes säger att han fortfarande har samma knut i magen som när han var tjugotvå.

– Men jag har helt enkelt slutat bry mig. Sedan har jag träffat massa likasinnade nu när jag har ekonomisk möjlighet att bo i Stockholm. Jag har mycket roligare nu än då.

I dagarna släpps Nordpolens nya skiva Vi är många som är vakna i natt. Ensamheten och dödångesten från den första skivan har bytts mot kärlekssorg och sena nätter. Men den självutlämnande ärligheten och den sköra råheten finns kvar. Klubbiga beats samsas med smäktande stråkar och spröda pianotoner. Det är mörkt och suggestivt, men samtidigt luftigt och tidlöst. Vilket är just vad Pelle vill att det ska vara.

– Jag vill framför allt att det ska låta tidlöst. Jag lyssnar på mycket sådan musik, som sjuttiotalets dansband och ABBA. Men jag har inget speciellt tillvägagångssätt när jag gör låtar, jag gör det bara när jag känner för det. Tror det är viktigt att inte tänka så mycket om man vill göra bra musik, inte försöka låta som andra band eller tänka att “nu ska jag göra en fin melodi innan lunch”. Till och med matematiker brukar få sina genombrott i sitt arbete vid tillfällen när de inte alls tänker på ekvationer utan bara är.

Debutskivan På Nordpolen producerades av Eric Berglund och Henning Fürst från The Tough Alliance och båda skivorna har släppts på deras skivbolag Sincerely Yours. Men till skillnad från den första skivan har Pelle producerat Vi är många som är vakna i natt helt själv.

– Jag visste precis hur jag ville att det skulle låta. Det var flera duktiga producenter som försökte, men det blev aldrig 110% cool. Själv kunde jag inte producera något vidare, så jag satt dygnet runt i två år för att lära mig. Men sen blev det som jag ville.

Pelle Hellström. Foto: Linn Stigsson Stern
Pelle Hellström. Foto: Linn Stigsson Stern

Vi är många som är vakna i natt är en skiva med stråk av både mörker, ångest, kärlek och eufori. Det är mörka moln som både hopas och skingras på himlen och saknad som kommer som en åskskur. Det är sena nätter med sökande och dopamin. Det är en Nordpolen som blivit äldre och har kärlekssorg, men som ändå bara vill få fucka ur.

– Jag försöker att inte tänka på framtiden. Man kommer bli så bitter när man är femtio och bara har väntat på bättre tider. Vetskapen om att man kommer dö, ung eller gammal, kan ge en lite lättsinne eftersom ingenting spelar någon roll. Det är bara att maxa. Men det är helt klart för lite utfuckande i mitt liv, har inte gjort det på flera år. Sex, drugs & rock n roll blev ju ute typ 2009, men det känns som att det kommer att komma tillbaka nu!

Efter skivsläppet väntar spelningar under våren och sommaren. Vad som händer sen vet han inte.

– Länge var jag övertygad om att jag skulle hamna på en parkbänk till slut, Det spelar ingen roll om jag skulle få en Englandsetta, pengar rinner genom händerna på mig. Det ultimata vore såklart att gifta sig, ha ett vanligt jobb och skaffa hund. Men jag har aldrig tid att komma på något som skulle vara intressant att jobba med bara, jag är alltid så fokuserad på Nordpolen.

Har du kvar din leopardpäls?

– Ja, den hänger i taket i min lägenhet. Jag brukar vakna upp mitt i natten och i mörkret tro att det är ett monster och hoppa upp ur sängen i panik. Måste verkligen ta ner den snart! Jag hade den på min första spelning på Spy Bar 2006 eftersom jag tyckte att den var cool. Sen började publiken ropa efter den om jag inte hade den på mig. Det blev alltid så kaosiga spelningar med den, den går liksom inte att använda utan att dricka sjukt många GT. Men den är verkligen så långt ifrån det jag brukar ha på mig man kan komma, jag vill alltid ha så vanliga kläder som möjligt. Det är kul att modetidningar brukar höra av sig och sen blir chockade när jag dyker upp i mjukisar.

Skivan Vi är många som är vakna i natt släpps den 6 mars och den 9 mars spelar Nordpolen på Svenska Musikklubbens endagsfestival på Münchenbryggeriet i Stockholm.