Pixie Carnation

Pixie Carnation jobbade länge med att hitta ett sound som de kände sig trygga i. Nu har de släppt debutskivan The New World Record och Radar har intervjuat dem.

Pixie Carnation består av fem killar där fyra bor i Malmö och en i Stockholm. Grunden till bandet lades av bandmedlemmarna Tobias Hellkvist och Ola Pålsson redan år 2007, men de lät både bandet och soundet ta den tid de behövde för att växa fram.

– År 2007 började vi, Tobias Hellkvist och Ola Pålsson, prata om att starta ett band. Därefter började vi skriva på några låtar, istället för att hitta bandmedlemmar och direkt ge oss in i en replokal. På så sätt kunde vi effektivisera tiden bäst och när vi väl valde att leta efter folk kunde vi börja spela in låtarna på en gång. Vi jobbade omkring ett år själva för att hitta det sound vi ville skapa, ett sound vi kände oss trygga i. Vi har haft några olika medlemmar sedan vi startade, men nu är det vi tillsammans med Lars Kjelldén, Kristoffer Rudberg och Niklas Larsson som utgör Pixie Carnation.

Det sound som Tobias och Ola till slut sökte sig fram ligger någonstans mellan indie och folk med både stråkar och rockinfluenser.

– Vårt sound är ganska okomplicerat, stort och “rakt på”. Det tilltalar nog väldigt många, unga som gamla. I grunden är det rock, med mycket stråkar som skapar en mäktig känsla. Vi vill skapa musik som är peppande att lyssna på och kul att spela live. Vi kompromissar aldrig med hur vi känner inför musiken vi skapar.

Pixie Carnation. Foto: Henrik Christofferson
Pixie Carnation. Foto: Henrik Christofferson

Vart hämtar ni inspiration ifrån?
– Vår musik är så starkt sammankopplat med vilket känslotillstånd vi är i just då, en upplevelse, en rolig film, en diskussion eller bara det fina vädret ute. Det är ju ett ganska inspirerande ämne eftersom det nästan aldrig händer i det här landet, säger de och skrattar.

– Vi lyssnar allihopa på säkert tusen olika genres, så det är svårt att säga ett specifikt band eller genre.

Hur skulle ni beskriva debutskivan?
– Det är tio låtar som vi har jobbat väldigt mycket med, så det är svårt att distansera sig från dem för att beskriva skivan. Den är baserad på känslor och betraktelser och är väldigt peppande. Det finns inget klart tema med skivan och vi skrev låtarna individuellt, utan att ha ha en hel skiva i åtanke. Men de passar väldigt bra ihop.

Hur går arbetsprocessen till när en bor i Stockholm?
– Vi repeterar i Malmö, och sen kommer Niklas, som bor i Stockholm, ner inför spelningar och för att repa och pröva nya idéer. Vi är alla väldigt nära vänner, så det fungerar bra.

Musikvideon till Keep it Coming har fått en del uppståndelse, hur kom den till?
– Det är vår vän Dan Anders Carrigan som har skrivit manus och regisserat musikvideon, det är något vi började prata om förra sommaren. Vi tyckte det kändes ganska spännande att lägga det helt i hans händer, och låta honom tolka låten utifrån hans perspektiv, utan att lägga oss i för mycket i hans vision. Vi gillade att det inte var den video man kunde förvänta sig av låten och att han jobbade med kontraster.

Vad händer i närmaste framtiden för er?
– Vi kommer att boka in så många spelningar som möjligt nu när skivan har släppts. Vi har också börjat skriva på material till en ny skivan, så det kommer vi att fortsätta att jobba med.

– Sedan gjorde vi nyligen en akustisk spelning på BBC i London där vi skulle spela en egen låt och dessutom göra en akustisk cover. Vi valde att göra cover på The Whole of the Moon av The Waterboys, som är en låt vi alla i bandet älskar. Sedan dess har vi har haft en idé om att kontakta Mike Scott, som är sångare i The Waterboys, för att se om han skulle vara intresserad av att sjunga på en kommande låt. Det skulle vara fantastiskt!

Här kan du höra Pixie Carnations skiva The New World Record.