Radar Premieres: Letters

Regissören Brynhildur Þórarinsdóttir och fotografen Sanna Carlson står bakom kortfilmen Babes Roll Out som släpptes tidigare i våras. Kortfilmen har visats på filmfestivaler runt om i Sverige och nu ett halvår senare förenas de återigen för en musikvideo till låten Letters. Letters är en singel av musikproducenten och ljuddesignern Niki Yrla som tidigare också tagit fram musiken till Babes Roll Out. I videon som skildrar ett kärlekspar mitt i ett uppbrott ser vi konstnären och aktivisten Sara Soltani Boljak samt kortfilmsregissören Lilly Zenhle Trotstellus. Radar har nu fått äran att premiära videon och passade på att ställa lite frågor till personerna bakom.

Niki, varifrån kom inspirationen till låten Letters? 
N: Letters handlar, precis som videon, om ett ögonblick och en känsla ur en relation. Jag åkte taxi genom ett kolsvart Paris klockan fyra på morgonen efter tre dygn av intensiv förälskelsebubbla och visste inte om jag någonsin skulle få träffa henne igen. Jag skrev första versen på planet till Sverige och när jag kom hem producerade jag låten under några dygn. Jag glömde duscha och äta. Jag hade först en tanke om att hon skulle skriva och sjunga den andra versen utan att ha hört min vers, men det drog ut på tiden och det blev tyvärr inte så och vi har inte setts igen. Efter några platta försök till en andra vers insåg jag att jag måste tillåta mig själv att känna för att kunna skriva en bra andra vers. Efter att jag vågat väcka liv i känslan blev det slutligen en andra vers. Hela texten är ur mitt perspektiv och jag lät min fantastiska vän Elin Piel, som tidigare både utgjort ena halvan av duon Preacher & Bear samt gitarrist i mitt forna band Mansion, att sjunga in den. Jag älskar hennes hesa bluesröst, och den känns spännande ihop med min röst.

Brynhildur och Sanna – berätta mer om er!
B:  Jag och Sanna är båda verksamma i Stockholm och har arbetat ihop på ett antal projekt tidigare. Sanna har även arbetat inom postproduktion för dokumentär, kortfilm och reklamfilm. Nu under hösten jobbar hon med två svenska långfilmer som klippassistent hos B-Reel Films i Stockholm. Jag själva är projektledare och regissör som har tidigare bland annat gjort de prisbelönade kortfilmerna That’s what friends are for och Like it´s up to you. Förutom att förproducera min fjärde kortfilm, Grace, arbetar jag just nu med en talangsatsning på Svenska Filminstitutet.

Hur har ni tänkt runt videon?
B: Vi ville skapa en hjärtskärande musikvideo som skildrar besvikelsen och frustrationen i ett förhållande som borde ha tagit slut för länge sedan, men där det går inte att släppa taget. Det är också därför videon snurrar. Allt är filmat i en svepande one shot på fyra minuter för att förstärka den känslan. När Niki skulle ha en ny musik-release och bad oss att göra musikvideon till den så var jag i ett känsloläge där det enda jag kunde tänka på var break-ups, det var en period då det kändes som att allt omkring mig höll på att ta slut. Som tur var gick både jag och Sanna igång på att skildra en relation präglad av kärlek och destruktivitet, så utifrån den väldigt enkla storyn skapade vi en koreografi som blev hela videon, säger filmens regissör Brynhildur.

S: Vi drog ihop ett fantastiskt mini-team som alla gav sitt yttersta för att skapa något speciellt ihop. Vår scenograf Vera Theander svettades under sängen för att styra ljuset live under varje tagning, jag snurrade runt med kameran tills jag trodde att jag skulle svimma, och skådespelarna gav allt.

Vad driver er?
B: Game, fame and glory. Fast nej, alla personer som har gjort och gör grym queer- och lesbisk konst samt kultur är helt klart min största drivkraft som regissör. Jag vill exempelvis ge stora shout outs till den lesbiska podden Nyfiken brun av Iki Gonzalez Magnusson, Lia Hietalas filmskapande, till allt som Isabel Cruz Liljegren skriver, klubbkollektivet Malcriada och massa andra! De är alla fantastiska och skapar rum och platser där hbtq-personer kan känna sig sedda, spegla sig i andra och hitta sammanhang. Det har alltid betytt väldigt mycket för mig att den här konsten finns, och den inspirerar mig att skapa lika bra saker som jag hoppas i sin tur kan spela roll för någon annan.

S: Jag drivs av det faktum att jag har ynnesten att få arbeta med så trevliga, roliga och talangfulla människor – som alla peppar och tror på varandra. Vid de tillfällen jag faktiskt ifrågasätter mig själv eller min yrkesskicklighet påminner jag mig själv om att jag vill vara en del av den procenten kvinnor som arbetar inom postproduktion.

Medverkande:

Regissör: Brynhildur Thorarinsdottir
Producent: Sanna Carlson och Brynhildur Thorarinsdottir
Idé:  Sanna Carlson och Brynhildur Thorarinsdottir
Medverkande: Sara Soltani Boljak och Lilly Zinhle Trotstellus
Director of photography: Sanna Carlson
Grade: Sanna Carlson
Ljusdesign och scenografi: Vera Theander
Elektriker och produktionsassistent: Elin Rönndahl

Grafik: Alexander Rehnby
Text och musik: Niki Yrla
Produktion och mix: Niki Yrla
Sång: Niki Yrla / Elin Piel
Mastring: Linus Andersson

Låten finns att streama/köpa på iTunes samt på Spotify här.