Radar Premieres: Månskensbonden

Med en titel stulen från sin far och 25 kg apelsiner släpper Markus Bergfors aka Månskensbonden nu en musikvideo till hans senaste singel “Släkt i var och varannan gård”
Med hans harmoniska finlandsvenska stämma som soundtrack har han tillsammans med regissören Laura Mendelin skapat en förunderlig och genomvacker video som vi på radar idag har glädjen att premiärvisa.

Vem är Månskensbonden?
– Månskensbonden är den österbottniska landsbygdens passiva aggressivitet personifierad. En månskensbonde i tredje generation, men som med dåligt samvete övergett åkrarna för musiken, klubbarna och staden.

Berätta lite om din senaste singel ”Släkt i var och varannan gård”
– Titeln stal jag av min pappa, som frågade om jag visste att jag har släkt i var och varannan gård när vi körde genom mina hemtrakter på landsbygden. Det fanns både något klaustrofobiskt och betryggande i de orden, och jag ville sedan kontrastera det mot den ensamhet och frihet jag upplever kan finnas i staden. Resultatet blev den här singeln.

Hur föddes idén till musikvideon?
– Den föddes i samarbete med regissören, Laura Mendelin. Jag visste i ett ganska tidigt skede att jag ville att vi skulle slå sönder någonting. Låten i sig är ganska lugn och harmonisk, men det finns en frustration och förtryckt ilska i texten som jag ville ta fram. Sedan bollade vi lite idéer fram och tillbaka och så gjorde Laura magi av det hela.

Vad är grejen med alla apelsiner?
– Haha, den frågan har jag också ställt mig och troligen även kassören när jag ville köpa 25kg apelsiner en fredagskväll. Det enda jag vet är att personen i videon har någon slags ohälsosam relation till apelsiner.

Varför tror du att musik från Österbotten blivit allt mer populär de senaste åren?
– Jag tror att det länge funnits en längtan i Österbotten att göra musik på sitt eget ”språk”, men att det inte funnits så många förebilder för hur man skriver på ”österbottniska” utan att det blir ploj och revy av det. Vasas flora och fauna banade väg för detta, åtminstone för min del, och då lossnade många historier och texter en pantat på och som inte gått att skriva på engelska eller standardsvenska. Så en orsak är kanske att det helt enkelt görs mer musik på österbottniska nu och en annan att det råkar bli bra. Förutom Flororna så finns ju Iiris Viljanen, Rickard Eklund och Hanna Lagerström som gör fantastiskt fina grejer.

Vad kan vi förvänta oss av ditt debutalbum den 5e april?
– Fler låtar uppgrävda ur den österbottniska myllan som jag tänker sprida ut över Sverige och Finland.