Radar Premieres: Typecastad av Riga Tiger

”Identitet… Något som de flesta strävar efter att hitta, eller bygga och etablera, ibland till och med byta, eller kanske sälja.” så inleder Riga Tiger beskrivningen av låten Typecastad som släpps imorgon. Radar fick äran att premiära låten som är den andra de släpper från den kommande EP’n ”haha Paradis”. Riga Tigers musik, som går under den egenskapade genren realismpop, har lätt jazziga inslag samt finurliga texter och har tagit musiksverige inklusive Radar med storm. Vi passade på att fråga Anton Graffman Larsson, grundare av bandet, om allt som är viktigt.

Ert debutalbum heter ”Jag håller inte med om din åsikt och är beredd att döda dig för den”, syftar ni på någon speciell?
– Nej, det var en mer generell varning till folk att inte ha andra åsikter än oss. Men just nu kan den tillämpas på exempelvis Stan Kroenke. Det är här är däremot inget officiellt dödshot. Tänk bara över din position och dina möjligheter, Stan…

Det är valår, vilket band eller musiker hade gjort sig bäst i politiken?
– Vi är väl i grunden emot den vind av kändispolitik som blåst på senaste tiden, att ens personlighet går före ens åsikter. Åtminstone när det gäller politiken. Med det sagt hade det varit kul att se typ Karin Dreijer – hon känns eftertänksam på rätt sätt. Politisk musik bör ju dock ses som politik på något sätt, men det hade varit spännande att se henne i riksdagen. Hon hade säkert påpekat att plenisalen TYP heter penissalen och sagt nåt smart om det.

Ni släpper imorgon en ny låt, ”Typecastad”! Vad har ni blivit typecastade som?
– Gitarrsnubbar! Men det är vi ju också.

Vem är den mest typecastade personen i Riga Tiger?
– Av oss är det nog Kevin för han är både italienare och svinbra på att laga mat.

Vad gör ni när ingen ser?
– Vi kollar extremt mycket på Seinfeld.

Ni får bestämma vad det ska stå i en lyckokaka, vad står det?
– ”Idag kommer du förstå skillnaden mellan Volt och Watt.”

Vi låter era föräldrar beskriva er, vad säger de?
– Att vi är fantastiska och gud va fort vi blev gamla ni va ju så här små bara i förrgår känns det som och kul att det går bra med musiken men glöm inte bort att ha en reservplan för man vet aldrig osv. Precis som det ska vara! Vi har fantastiska föräldrar

Ni pratar om identitet, vem har haft den tydligaste identiteskrisen?
– Vi har nog alla gått igenom ganska omfattade identitetskriser och eftersom vi är självupptagna tycker alla förmodligen att deras var störst och tydligast. Men lyfter vi blicken lite så var det ju ganska sjukt när Anders Borg klippte av sig hästsvansen.

Berätta något ingen vet!
– Att många av oss har vita instrument är inget politiskt ställningstagande.

Senaste mobilbild:

Dags för trendspaning: ord som Blorange, fidget spinner och killgissa var ord som tog sig in i svenskan 2017! Vad blir det 2018?
– Realismpop!

Slutligen – när kommer nästa album?
– Vi släpper en EP 23 april. Den heter ”Haha Paradis”, men är ju egentligen inget album utan bara 5 låtar. Vi hade planer på att släppa nästa album till hösten, men livet kom i vägen och nu ser det snarare ut att bli nästa år, kanske till våren. Vi har massa grymma låtar, men det tar ju tid att spela in alltså. Herregud, vad det kan ta tid.


Vi längtar, givetvis! Tills dess, lyssna på singeln och på deras övriga låtar på Spotify. Det lär bli värt väntan.