Radar Premieres: White House

Dolores Haze släppte i slutet av april låten White House. Låten handlar om att Vita huset förvandlats till en klubb där Dolores Haze festar med Donald Trump som bebis. Bandet beskriver den som en dystopisk och komisk satir på allt som är sjukt med USA. När vi plåtade Dolores Haze i maj pratade vi om låten och den kommande videon som regisserats av Nim Sundström. Vi har nu fått äran att visa videon för första gången här i Sverige och passade också på att ställa lite frågor till Dolores och hjärnan bakom.

Nim! Du har regisserat Dolores Haze senaste musikvideo. Låten heter White House och albumet Make Dolores Great Again leker med Trumps mest välkända fras, hur gick tankarna kring videon?
– Det är ingen brist på Donald Trumps satir just nu, men vad jag älskar med Dolores Haze ”White house” är att den är så prestigefri. Den är lika outrageous som han själv och blir därmed en satir på satiren. Jag ville skapa en video där brudarna får en chans att agera lika vårdslöst med deras ansvar som Trump själv. En scen där han är fullständigt maktlös och bara kan sitta och se på när hans hem, hans värld invaderas. Ungefär som jag föreställer mig att USA känner just nu.

Vad har du för relation till Dolores?
– Jag har känt bandet ända sedan de spelade i små mörka källare fyllda av kir-drickande emos, så det känns extra roligt att ha fått jobba tillsammans nu. Eftersom jag sett bandets utveckling under en längre tid var det väldigt lätt för mig att förstå vilken känsla de ville komma åt. Det är alltid speciellt att jobba proffesionellt med vänner men jag tycker vi skött oss ganska bra.

Ni var ett stort team som arbetade filmen. Hur var det att jobba tillsammans med den?
– För att vara ärlig har produktionen varit otroligt krävande. Vi filmade i början av Juni, vilket är den period där det är som mest produktioner. I år visade det sig dessutom vara rekordmånga. Och eftersom budgeten som på de flesta musikvideos är väldigt låg, måste alla jobba gratis. Att hitta team, billig location och utrustning var därför minst sagt en utmaning. Men i slutändan fick vi ihop ett A-klass team med människor som Sophia Olsson på foto.

Vad händer framåt för dig?
–  Som det ser ut nu ska jag jobba med en annan musikvideo samtidigt som jag fortsätter jobba med reklamprojekt.

Dolores! Hur har det varit att spela in denna video och har den skiljt sig mot de tidigare? 
– Nim var vårt förstahandsval när det kom till videon för just den här låten. Vi var övertygade om att hon skulle kunna förmedla det vi vill ha – den lyxiga och kaxiga känslan. Den stora utmaningen var att skapa en miljö som kändes sjukt dyr utan att för den delen ha en stor budget. Allt spelades in på en dag och det var sjukt intense. Vi spelade in från ca 5 på morgonen till elva på kvällen, men det var sjukt kul. Vi har dock  spelat in båda våra tidigare filmer, The Haze is forever och Touch Me, på bara en dag, så det var egentligen inget nytt. Haze is forever var till och med ännu värre. Då spelade vi in konstant i 24 timmar, säger Nicki.

Vilken scen var roligast att spela in?

– Jag tyckte att scenen med Emma Veronica var roligast! Hon spelar mamman till Trump! Det var roligt att skådespela mot någon annan, även mot lilla John.


Hur gick det till att hitta bebis-trump? Det känns ju lite sjukt att säga “Vem har en bebis som liknar Trump”?
– Haha ja, det var ju sjukt! Jag gjorde ett offentligt inlägg för att så många som möjligt skulle se. Ulrika som är mamma till John skrev då och skickade massa bilder på John som ser exakt ut som Trump när han var liten. Vi var i extas och ringde upp henne! Han var superduktiga under inspelningen, och gjorde ett fett bra jobb!, säger Nicki.

Festen i slutet av filmen ser onekligen rolig ut, hur tror ni att en riktig fest i Vita Huset skulle varit?
– Vi hade bjudit dit ännu fler kompisar såklart. Men annars är det enda viktiga att Paris Hilton kommer, resten skiter jag i, säger Nicki.

Regissör: Nim Sundström
Producent: Miriam Ayed
Executive producer: Martin Ronström
Director of photography: Sophia Olsson
Grade: Max Strömberg
Focus puller: Ivan Molina
Steadicam operator: Sebastian Jewel
Stylist: Sara Forsberg
Stylist assistant: Jennie Boqvist
Sound: Melissa Pons och Calle Buddee roos
Gaffer: Joel Andersson
Electrician: Arpi Sahakyan
Prodass/Macgyvers: Amina Avdic, Tobias Björkling, Tobias Olsson
Online: Joakim Andersson
Mrs Trump: Emma Veronica Johansson
Little Donnie: John

Tack till: Ljud & Bild Media, Dagsljus, Näsby slott, B-reel films, Swiss och alla fantastiska statister.

Se mer av Dolores Haze här och Nim här.