Disclosure om inspiration,
framtiden och hip hop

Disclosure är duon som består av bröderna Guy och Howard Lawrence, 21 respektive 18 år gamla, från England. Trots sin ringa ålder har de uppnått stora framgångar och respekt inom sin genre, vilket är garage-house med inspiration från Englands dubstep-scen. Med en hyllad EP, ett kommande debutalbum och vad som verkar bli en fullspäckad vår och sommar-turné, däribland ett besök på Way Out West, spås Disclosure att bli nästa stora akt. Charlotte Norman hann prata med dem i samband med deras spelning i Stockholm.

För våra läsare som inte vet vilka ni är, kan ni beskriva er själva?
Vi är två bröder från England som gör “housig” dansmusik. Vi började ganska tidigt med Disclosure, vi var arton respektive femton år. Vi experimenterade en del hemma och när vi hade våra allra första låtar satte vi oss framför Myspace för att skapa ett konto. Vi hade ingen koll på vad man “borde” heta, vi tänkte att så länge vi inte hette något I stil med “DJ Guy & Howard” så var det ganska lugnt. Bredvid datorn var det massa ord nerskrivna på ett papper och bland dem råkade just ordet disclosure vara nerskrivet, och där någonstans började Disclosure ta form. Såhär i efterhand inser vi att det är ett ganska bra namn!

Vart hämtar ni er inspiration?
Främsta inspirationen är J Dilla, hip hop-mannen från Detroit. All musik som var producerad eller framförd av A Tribe Called Quest, Busta Rhymes och Gangstarr var också något vi lyssnade på när vi växte upp och som formade oss. Rent generellt amerikansk hiphop kan man säga har influerat oss, det var det enda som gällde, inte house eller garage. Hiphopen fick oss intresserade av att skapa loops baserat på trummorna i låtarna, vilket ledde till att vi började producera vår egna musik. Hiphop influerar fortfarande vårt producerande, men inte så mycket i låttexterna. Anledningen till att vi gör house nu och inte hiphop är för att när Guy blev arton och kunde gå ut, och såsmåningom även Howard, gick vi bara på dubstep-klubbar som var en stor grej i England för några år sen. Det var väldigt häftigt men aldrig så inspirerande att vi ville skapa själva egentligen, det var först när vi såg Joy Orbinson som det slog oss att den genren kan vara ganska melodiöst uppbyggd. Vi såg ett intressant samband, och där någonstans började vi skapa vår musik.

Hur fungerar det att jobba med sin bror?
Det går bra! Vi bråkar inte eller så, det är bara som om vi vore två vänner som jobbade ihop. Vi skriver ganska mycket separat och jobbar gemensamt därifrån; den sista finishen, så att allt går ihop!

Hur ser er musikaliska bakgrund ut?
Alla i vår familj är väldigt musikaliska, både på professionell nivå och på en mer hobby nivå. Våra föräldrar spelade massa musik för oss, inte på ett uppfostrande sätt, utan mer på ett entusiastiskt sätt. Vi växte upp i en atmosfär av musik, kan man säga. Vi har spelat en hel del instrument också, bland annat trummor.

Disclosure: photo from milkshakesandmoustaches.com
Disclosure: photo from milkshakesandmoustaches.com

Snart släpps ert debutalbum. Kan ni berätta för oss om det?
Det är lite utav en mix från vad vi har gjort tidigare, fast med lite olika tempo. Vi har en del sångbaserade låtar, som vi gjort den senaste tiden, uppblandat med låtar som fungerar bättre på klubb, med mer instrument inblandade. Det var mixen av detta som var viktig för oss, så det inte blev ytterligare en ny house-platta som låter exakt likadan rakt igenom. Lite mer vad vi egentligen handlar om, vi är inte bara house. Vi har en hel del samarbeten på albumet som vi tyvärr inte kan avslöja än, men som känns jättebra. Albumet kommer att vara ganska mycket som vår EP, fast mer utvecklad. Det kommer helt enkelt vara allt vi kan göra.

Allmänt genombrott ses som släpp av Tenderly/flow som spelades nationellt på radio, och släppet av EPn The Face. Är det något annat personligt breaktrough ni känner att Disclosure haft?
Allting känns som ett ganska stort steg framåt då vi fortfarande är i början av vår karriär! Det var stort att träffa våra manangers för första gången; då gick vi från att skapa vår musik hemma till att träffa managers på EMI. Nu är Disclosure på andra listplats i hela England vilket också är helt fantastiskt.

Ni har turnerat mycket med SBTRKT och Hot Chip, har ni något minnesvärt från turnélivet?
Det var grymt, vi har båda varit fans av Hot Chip under flera års tid, vi känner Joe Goddard från bandet ganska bra så det var lite som att vara på semester med sina kompisar.

Att vara på egen turné är dock mycket bättre, att vara ett förband får oftast inte fantastiskt bemötande och det är ganska mycket slit. På sin höjd kanske man får en påse chips, en flaska vodka och ett hemskt sovrum per show. Nu får vi lång tid för soundcheck, bättre att äta och dricka. Största moroten är ju dock att publiken är där för att se oss vilket är helt fantastiskt!

Hur ser närmsta framtiden ut för Disclosure?
Just nu ligger all fokus på att finputsa albumet och sen går vi ut på turné. Vi börjar redan nu tänka vad vi vill göra musikmässigt i framtiden och kollar närmre på samarbeten med rappare.