Radar träffar Little Jinder

Under sin musikaliska identitet Little Jinder spelar Josefine Jinder musik som hon själv inte vill kategorisera. När Radar träffar henne berättar hon det kommande debutalbumet, att göra slut med killar och skivbolag och Little Jinders närmaste framtid.

Little Jinder, eller Josefine Jinder som hon egentligen heter, slog igenom med sin första EP Polyhedron 2008 och singlar som Youth Blood och Keep on Dreaming har spelats flitigt både på dansgolv och i radio. Nu har hon släppt den nya singeln Whatever 4ever och senare i vår kommer debutalbumet.

– Min nya singel Whatever 4ever släpptes nyligen, med tillhörande musikvideo och även en remix av Mats Norman. Singeln är ganska “popglittrig” och handlar om en period i mitt liv när när jag var ganska spårad, vilket också reflekteras i låttexten, säger Josefine.

– Det här var precis efter att det hade tagit slut på ett väldigt seriöst förhållande, fortsätter hon. Jag har haft ganska så stora uppbrott efter två långa relationer, och båda perioderna efter att det tagit slut har varit väldigt lika varandra. Då har jag gått in i ett slags tillstånd där jag ser till att det konstant händer saker. Jag håller mig sysselsatt hela tiden så att de negativa tankarna inte ska hinna ikapp mig. Mitt i det virrvarret händer det många intressanta, roliga och konstiga saker!

– Vissa verkar kunna avsluta en relation utan att det påverkar dem så mycket, men efter att varje relation har tagit slut för mig så har hela mitt liv vänts upp och ned. När jag blev singel blev jag väldigt dekadent och träffade massa nytt folk. Jag började jobba väldigt mycket och jag skrev en massa. Det satte igång ett kreativt flöde.

– Jag trodde dock aldrig att jag skulle göra en skiva, någonsin, säger hon förvånat. Det formatet har känts så konstigt och främmande för mig. Jag ville inte jobba mot så stora mål, men efter att mitt förhållande tog slut så skrev jag så mycket att det till slut blev en skiva!

Little Jinder.
Little Jinder.

När man läser artiklar om Little Jinder kategoriseras hennes musik ofta som dubstep – något som Josefine i dagsläget inte helt håller med om.

– Skivan är elektronisk och poppigare än förut – i melodierna alltså, inte i produktionen. Folk förväntar sig nog att jag ska göra dubstep, men det finns också mycket annat på skivan. För min del har fokuset har framför allt varit på låttexterna och sången. Det andra har varit sekundärt. Ofta beskrivs Little Jinder som någon slags “dubstepvokalist”, vilket jag inte känner är helt sant. Mitt melodisinne och min röst är det som följer med genom hela albumet, men låtarna är ganska olika varandra. Överlag kan man väl beskriva den som elektronisk pop, ganska mörk stundvis, men också med mycket glädje.

Josefine säger att hon inte har några problem med att andra genrebestämmer hennes musik, men att hon själv har svårt att göra det.

– Det är en del av min kreativitet att jag inte definierar det så noga, utan jobbar från ett annat håll. Jag har inget perspektiv till det jag gör, men jag vet när det låter bra. Mina låtar har inga klara ramar och de är inte uppbyggda som till exempel en typisk poplåt. Men om någon kallar min musik för elektronisk pop så kan jag absolut hålla med om det. Det är så brett.

När vi diskuterar inspiration skämtar Josefine om att hon borde ha förberett svar med exempel på låtar hon älskar. Hon säger att inspiration är så otroligt brett och att det inte ens behöver avgränsas till enbart musik.

– När det kommer till inspiration rent musikmässigt så lyssnar jag väldigt brett. En bra låt är bra oavsett om det är The Doors eller Rihanna. Dock har jag alltid lyssnat mer på dans- och basmusik, vilket har präglat min egen musik. Jag tycker att det är väldigt inspirerande att spela grym musik i ett bra ljudsystem, där musiken blir till en upplevelse. These Days med Nico, The Train med Frank Sinatra, Aphex Twin överlag och Archangel med Burial är världsbäst.

Josefine berättar att hon till den nya skivan jobbat med de två producenterna Up To No Good, som har bland annat producerat Lilla Namo.

– Det var en slump att jag träffade dem, men det blev ett grymt samarbete! Mats Norman, som annars jobbar med bland annat Lilla Sällskapet, Maskinen och Mash Up International, har även remixat Whatever 4ever och vi pratar om att samarbeta mer aktivt i framtiden.

josefinejinder_3
Little Jinder.

– Sedan jag sist släppte något, vilket var EP:n Keep On Dreaming 2012, har jag dels gått igenom det uppbrott som blev drivkraften till min skiva och dels bytt skivbolag. Jag brukade ligga på Trouble & Bass i New York, men hade inte ett särskilt bra kontrakt. De skulle bland annat äga mitt namn i tjugofem år och när jag skrev på det var jag bara arton år och visste egentligen inte vad det var jag skrev på. När jag sedan fick ett nytt management med advokater hjälpte de mig att ta mig ur hela situationen och jag började istället att jobba med skivbolaget Goldenbest. Jag älskar mitt gamla skivbolag, trots det dåliga kontraktet och det gav mig väldigt mycket då. Men det var nödvändigt att byta skivbolag. Med Goldenbest blir det enklare att jobba med Little Jinder, jag känner dem på bolaget bra och det är baserat på hemmaplan, vilket är grymt!

Strax innan intervjun avslutas berättar Josefine om den närmaste framtiden för Little Jinder.

– Nu är det sjukt mycket jobb med albumet fram tills att det släpps i maj, sen blir det nog turné. Jag vill spela mycket i höst. Allt kommer att vara som vanligt, fast mycket mer intensivt hoppas jag. Det känns bra nu efter de uppbrott jag gick igenom under 2012. Jag har ett bra skivbolag jag arbetar med, har en bra kille och släpper bra låtar, haha!

Little Jinder spelar på Färgfabriken i Stockholm den 22 mars tillsammans med bland andra Lilla Namo, Jenny Seth och Up To No Good.