Marcus Price & Carli – mästarna av dans och fest!

I flera års tid har de levererat annorlunda och rolig dansmusik på Stockholms hetaste nattklubbar och i vår är det äntligen dags för deras debutalbum att möta världen. Med både låtar från förr och nya färska låtar som den senaste singel Bärs Till Alla är Marcus Price & Carli tillbaka för att förgylla en tråkig vardag.

Det nya albumet från de Stockholms-baserade producenterna släpps den 27 februari och spelades in på imponerande fem dagar om man bortser från de tidigare singlarna, som de har valt att inkludera på debutalbumet. Tidigare klassiker som Mat, Bira, kvinnor, Weed, Flaska och Bas och Bubbelgum med på albumet i nya uppiffade versioner.

– Det tog ett tag… men det tog inte så lång tid när vi väl bestämt oss för att göra det ordentligt, då gick det ganska snabbt säger Carli när vi träffas. Vår Musik bygger på den känslan av att det ska gå fort och att det ska vara spontant, det är inget ”finliv”, det ska vara avskalat och spontant.

De senaste två-tre åren har ni släppt en hel del singlar, varför har ni väntat så länge med att göra ett album?
– Vi hade ett lite annat tänk i början, vi ville att det skulle släppas singlar med jämna mellanrum.
– Det var också så att de första två singlarna/EP:erna som vi släppte var på ett amerikanskt skivbolag och under den tiden hade vi inte fått så mycket respons i Sverige. Så då kändes det inte aktuellt att släppa ett album, utan då räckte det med att vi släppte våra danslåtar allt eftersom.

Majoriteten av låtarna som dem har släppt tidigare har ett genomgående tema av fest, dans och allt vad det nu innebär. Därför är det svårt att inte tro att inspirationen och texterna kommer från deras egna upplevelser och för den som är ute i svängarna en del kan vissa texter framkalla egna goda minnen.

Hur kommer ni på era låttexter, var kommer inspirationen ifrån?
– Det kommer från festen, klubben…Berns! Mycket från Berns haha. Bakgrunden till Bärs till alla, är en rolig story för då hade vi just spelat ett gig i källaren på Berns, B2B (back to back) och röjt runt. Sen var det någon gång under den kvällen som det var en riktigt bra vibe och trångt i baren, säger Marcus.

– Ja och så började du köra någon slags lärarimitation och sa typ ‘ta det lugnt, det är bara en fest, det finns bärs till alla’ för att folk började bli hetsiga i baren och sen hade vi det. Men just med Bärs Till Alla tänkte vi, är det här för mycket? Är det här för dumt? Vi var alltid lite oroliga för att den inte skulle fungera på publiken. Och med Bubbelgum så är texten baserad på turnérandet i Sverige.

– Det är från verkligheten, jag har turnerat i Sverige sen jag var 18 år gammal, det är det enda jag har gjort hela livet. Så det är inte så konstigt att man skriver om det, säger Mackan.

En annan gemensam faktor för alla låtar är att det är på svenska med Marcus på sång. Varför blev det just på svenska?
– Tanken från början var att det skulle vara på svenska för utlandet och att det skulle vara en rolig grej. Precis som i många andra länder använder vi i Sverige oss av månäga engelska och amerikanska uttryck, så när man lyssnar på svensk rapmusik hör man oftast en hel del engelska ord. Som vår första låt Mat, Bira, Kvinnor, Weed som har de inlånade orden bira och weed, så det känns inte som att våra låtar är helt svenska eller uteslutande.

Som ett självklart komplement till deras låtar följer oftast extravaganta och roliga videor med speciella teman. Det är mycket humor i dem och det målas upp en bild av ett par skojiga killar som inte är rädda att bjuda på sig själva.

– Alla videor vi gjort förutom Du och jag mot rös har vi kommit på idéerna till själva och jobbat väldigt nära regissören under produktionen. Vi kommer först på ett väldigt löst scenario/koncept och resten är bara freestyling.

– Med Bubbelgum åkte vi bara ner till Södra Frankrike, köpte två flaskor vin och filmade. Det var i och för sig i en kombination av att ha spelat in en annan video under den vistelsen som vi sedan hade en dag ledigt till att göra det.

Förutom att jobba tillsammans har både Marcus Price och Carli otaliga projekt, klubbar och kollaborationer på sidan som de jobbar på. Carli sitter för tillfället i studion med Rebecca & Fiona, hans egna solo-grejer, Stay Gold och ett nytt projekt; Galantis, som vi kommer få se mer av i höst. Marcus håller sig lika upptagen med att producera för en hel del rappare, starta nytt label med namnet Svenska Bas med tre andra Stockholms-djs och producenter samt ett nytt projekt; Megatron, med en brittisk sångerska som vi också kommer få se mer av under 2013.

Är det svårt att särskilja era olika projekt som ni jobbar på eller känns det som att de går in i varandra väldigt mycket?

– Inte så farligt, vi har vårt sound och vi hittar dit rätt lätt. Det kommer naturligt, vi behöver inte tänka så mycket när vi gör grejer tillsammans. Det som kommer direkt tar vi till oss och det genomtänkta går till alla andra… på ett bra sätt hahaha.

– Ibland är det svårt att hitta tiden men när vi väl går ihop och hittar den tiden att jobba i åtta timmar hinner vi lätt göra minst två låtar. När vi väl är där går det fort.

-När man hittar en idé som känns klockren, då går det fort att omvandla den till något konkret.

Det märks att ni jobbar mycket, hinner ni fortfarande festa själva?

– Det har blivit mindre och mindre, man har inte riktigt tid att vara bakis längre. Men större delen av arbetstiden är ju under festtider som man får utnyttja den tiden.

Nu när albumet släpps om en vecka finns det en planerad turné? När kommer det svenska folket få dansa? 

– Vi kommer köra en kortare sväng vid albumsläppet men sen är resten av turnén för sommaren inte helt klar än. Vi kommer gå ut med alla datum när hela turnén är bokad och klar. Om man bor i Stockholm, Malmö och Göteborg kommer man ha två chanser att få dansa och röja!

Det blir väl gissningsvis en del festivaler i sommar?

– Vi hoppas det! Vi har tänkt mycket på festivaler när vi gjorde låtarna, många av låtarna på albumet är ”festival-vänliga” enligt oss. Vi kan inte avslöja vad vi kommer att hitta på men vi har absolut saker i görningen!

Text: Harriet Ramato