Raindear – Elephant Heart

Raindear, eller Rebecca Bergcrantz som hon egentligen heter, föddes in i musiken och har sedan ung ålder vetat att det är det hon ska ägna sitt liv åt. Hennes debutalbum Embers kom för lite drygt två år sedan och sedan dess har hon skördat succé efter succé. Hennes singel Diamonds In My Chest har spelats över 170 000 gånger på spotify och i princip alla hennes singlar blir upsnappade av någon cool utländsk musikblogg.
Idag släpper hon singeln Elephant Heart som hon själv beskriver som en “somrig, peppig och vemodig låt på samma gång”

Du heter ju Raindear, är det många som stavar fel på ditt artistnamn?
– Haha japp det är det, men får väl skylla mig själv när jag envisas med att göra en ordvits av namnet ;)

Hur kom du på namnet?
– Tyckte det var symboliskt att få vara “someone’s dear when it pours”

När visste du att du ville bli artist?
– När jag var 10 spelade jag in demos på kassett i en portastudio (hipster before hipster hehe). Dessa demos postade jag i ett kuvert märkt med “TILL RADION”. Under denna perioden övade jag också på att skriva min autograf som ännu ser ut exakt på samma sätt som då. Jag antar att det var under denna tiden som jag bestämde mig för att bli artist.

Kan du inte berätta lite om vägen hit?
– Jag kommer från en musikersläkt med välkända jazznamn i familjen så det har alltid varit väldigt naturligt för mig att hålla på med musik. Dock skulle jag nog säga att jag är lite av ett svart får som valt en annan väg än de andra i familjen. Är utbildad inom jazz-sång men aldrig riktigt känt mig hemma där utan har kombinerat det jag tagit från den världen med all inspiration jag hittat i dansmusik och alternativ pop som jag upptäckte under mina år jag bodde i London. Sen har jag ju gått o blivit musikproducent vilket ingen annan i min familj heller är.

Du släppte din första platta Embers för två år sedan, vad har du gjort sedan dess?
– Sedan dess har jag dels haft en liten skrivar-svacka för att sedan hitta tillbaka till glädjen för musiken igen. Efter det har jag gjort ett gäng låtar som jag är i full gång med att släppa i år. Allt mynnar snart ut i ett album.

Känner du att du utvecklats mycket sedan förra skivan?
– Jag har blivit en bättre producent. Jag gör nog också mer effektiv musik nu, vad det nu ska betyda. Mina musikaliska idéer är absolut inte bättre nu än förr men jag kan förvalta dem bättre, därav effektiviteten.

När är du som mest inspirerad att skapa?
– Typ när jag sitter på ett tåg efter en euforisk resa o ser landskapen svepa förbi. Solnedgång. Naturens vemod.

Vad kommer först, text eller melodi?
– Alltid melodi. Melodin är viktigast av allt, jag måste ha en fras som känns rätt. Sen är det bara att anpassa texten till den och det kan vara superknepigt.

Hur skulle du beskriva din musikstil?
– Bohemisk psykedelisk synthpop

Berätta om din nya singel som släpps idag!
– Den är somrig och peppig och vemodig på samma gång. Tror att den representerar lite insikter jag fått på senaste.  En tillägnan alla oss som har för stora hjärtan för vårt eget bästa. Hoppas folk vill lyssna!

Vad är ett ”Elaphant heart”?
– Ok. De som känner mig vet att jag är GANSKA besatt av elefanter. Elefanter för mig är väldigt symboliska. De är vackra och stolta men sörjer saker som händer dem hela livet. Ett elefanthjärta är öppet och stort men också tungt av alla erfarenheter de bär med sig under sin livstid.

Är det ett album på gång?
– Yes o det kommer i höst!!

Vad händer i framtiden?
– Jag ska spela på Fasching den 8 september. Och utöver det är det ju som sagt albumsläpp. Annars hoppas jag väl på fler gigs i höst.