RO-E : “Din musik får hjärnan att vända sig ut och in”

RO-E är triphop/electro-singer-songwritern som låter som ingen annan, på ett bra sätt. Ursprungligen från Bilbao, kom hon till Stockholm på jakt efter en trummis men fann istället Cherish Label vilka hon hittills släppt två EP:s genom, TASTY och ITCH.
Ikväll håller labeln i UB Live Sessions med både DJ:s och liveakter där självklart RO-E kommer uppträda vilket ni absolut inte vill missa!

Vem är RO-E? 
RO-E  är en sångerska, producent och låtskrivare som vill påverka alla i rummet på något sätt när hon sjunger.

Hur skulle du beskriva din musik för någon som inte hört den innan? 
Min musik är den som en singer/songwriter skapar med utarbetade melodier som går åt det elektroniska. Jag får ofta höra “jag har aldrig hört något liknande” vilket ibland kan kännas som att de inte menar det på ett bra sätt. Men det är det jag söker. Efter min senaste spelning fick jag en kommentar som löd ” din musik är av den sort som får hjärnan att vända sig ut och in” det gillade jag.

Hur började ditt intresse för elektronisk musik?
Jag kom till Sverige och sökte efter “trummisen i mitt liv” och när jag letade så upptäckte jag istället Ableton (ett musikprogram) vilket fick mig att känna mig så mäktig. Jag blev exalterad av uppenbarelsen att jag kunde bygga mina egna beats eller ha en egen stråkkvartett. Några månader senare hade jag material till ett album.

Vad inspireras du av?
Jag plockar fraser här och där, när kompisar pratar eller när jag ser på film eller tv då pausar jag ofta för att skriva ned. När jag läser en bok så skriver jag ofta upp saker i kanterna. Det finns fraser med väldigt vackra rytmer. Det kan vara frön. Kärleksfonetik.
För att bygga en text börjar jag alltid med en känsla. Väldigt arg, ledsen, extremt uttråkad etc. Jag har försökt att skriva när jag är glad men det fungerade inte alls.

Foto: Kitty Lingmerth

Vad är viktigast för dig med musiken du skapar?
Jag är inte speciellt produktiv i min process och jag tror att det är för att när jag gör en låt så håller jag på med den tills den är exakt som jag vill ha den. Jag inbillar mig att det är så skulptörer jobbar. Jag har en sådan extrem rädsla att generas över mitt arbete i framtiden. Jag är alltid på jakt efter en speciell melodi som “måste vara rätt”, det måste vara rätt sound, allt måste klaffa.
Jag tänker ofta på vad det är som får konst att vara tidlös, att hålla. Men det är inte riktigt som att resonera kring det får det att inträffa?

Hur ser din process ut?
Det finns två olika processer som följer sin egen väg, beats och idéer. Jag har massa beats i min dator och när jag jobbar med dem är det intuitivt och lekfullt, det är den roliga delen. Till den andra delen har jag  olika koncept nedskrivna i mitt anteckningsblock, och det är seriuos business. En dag finner en idé sitt beat och en låt börjar formas.

Du är med i ett kollektiv som heter Sister, kan du berätta lite om det? 
Sister är ett fantastiskt community som består av över 1500 kvinnor och icke-binära som alla älskar och sysslar med elektronisk musik. Där kan vi dela, diskutera och networka.
Tidigare i år släppte Sister sin första sammanställning av låtar, efter första lyssningen kände jag mig helt överfylld av inspiration. Ett hett tips!
Den innehåller totalt fyra artister relaterade till Cherish Label (Sweeep, IR1S, HABIB1) och min låt -Kartografi – samproducerad med min kära vän Lisa Gagerman.

Vad har vi att vänta oss på UB live sessions ikväll?
Jag vill bjuda en episk kväll fylld av fest, kul och intensitet. Jag var på Cherish labels senaste kväll på Under Bron i våras och det kändes som att jag fick vara med om något mycket speciellt. Jag hoppas att folk kommer få uppleva samma känsla ikväll igen!

—->  Kvällens event
—-> RO-Es soundcloud 
 —-> RO-E