Saturday, Monday och Julia Spada

Saturday, Monday är dj:n och musikproducenten Ludvig Parments senaste musikaliska identitet. Med endast två singlar har han lyckats trollbinda sin omvärld med sina djupa elektroniska beats i kombination med sångerskan Julia Spadas kraftfulla röst. Radar har träffat dem båda.

Det händer mycket för Ludvig Parment den här veckan. Idag lördag spelar han tillsammans med Julia Spada på Svenska Musikklubbens stora vinterfest på Münchenbryggeriet och i veckan släppte Ludvig en fyraspårig EP med två ohörda låtar förutom de tidigare släppta singlarna Headshake och The Ocean, samt den magnifika videon till The Ocean. Filmad av Maceo Frost och Robin Günther i det karga men vackra landskapet på Öland är det en känsloladdad video som gör låten rättvisa på alla sätt och vis. Julia har medverkat på både Headshake och The Ocean och hennes unika sångröst har givit båda låtarna det lilla extra. Det är lätt att glömma bort att de tillsammans inte utgör ett band utan att Saturday, Monday endast är Ludvig och att Julia Spada bara hoppar in på ett hörn.

– Vi jobbar ju väldigt mycket tillsammans så det är inte så konstigt att folk tror det. Men det är snarare så att folk tror att Saturday, Monday är ett band och så dyker det bara upp en kille och det är jag. Men så länge folk gillar det så är det inget jag tänker på så mycket.

Hur kom Saturday, Monday till?

– Jag gjorde väldigt mycket dansmusik innan och kände efter ett tag att jag ville göra mer vad man skulle kunna kalla lyssningsmusik. Det började med att jag gjorde en remix på en låt som hade samma stuk som den typ av musik jag ville göra och sedan spånade jag vidare på det.

När kom Julia in bilden? När träffades ni?

– Vi har vart bekanta länge, men Headshake var det första jag gjorde tillsammans med Saturday, Monday. Det var ungefär ett år sedan nu, säger Julia.

Ludvig, fanns det alltid en tanke på att ha med sång i dina låtar?

– Jag tycker sång är ett väldigt kraftfullt instrument, men det behöver inte finnas med på alla låtar. Jag kan tänka mig att jag skiljer på låtar med sång och helt instrumentala låtar på ett lite annat sätt än vad andra gör. Jag tycker att det kan vara lite sång någonstans på någon låt, men jag känner mig inte låst i den formen. Sen har det bara råkat bli så att Julia har vart med på de två senaste.

Det måste ha vart roligt för dig, Julia, att vara med och bidra med din röst?

– Ja, absolut! Vårt samarbete började med Headshake och har sedan vuxit fram väldigt organiskt. När vi släppte den låten i augusti började vi snacka om att göra fler låtar. Det föll sig väldigt naturligt bara.

Vad gör du när du inte gästar Saturday, Monday?

– Jag håller på att skriva eget material, men samarbetet med Saturday, Monday tar ju ganska mycket tid eftersom vi spelar live en hel del. Då det är så aktuellt och händer just nu så har jag valt att lägga mer tid på det vi håller på med.

Ludvig, vad är det för slags sound du velat skapa?

– Jag ville att lyssnarna skulle se något framför sig när det lyssnade på musiken. Det här med att skapa en berättelse var något jag ville leka med. Jag känner att den här typen av produktion passar mig bra.

Är ni förvånade över den snabba spridningen av de senaste singlarna? Hur har ni hanterat framgångarna?

– Jag tyckte det kändes konstigare med Headshake, för då hade inte jag räknat med det, säger Ludvig. Helt plötsligt var det en massa stora skivbolag som hörde av sig. Dagen efter jag släppte Headshake fick jag ett mail av ett stort management från London, vilket kändes galet.

– Jag håller med Ludde. Men det jag tycker är kul med The Ocean jämfört med Headshake är att Headshake främst spreds inom musikbloggvärlden och musikbranschen, medan The Ocean nått ut till fler människor människor som blivit berörda. Det känns jättekul.

– Man blir ju lite “shellshocked” när det går så bra och det gör att det blir lite svårare att göra en ny låt efter att man har släppt någonting, tillägger Ludvig.

Hur lång tid tog arbetet med EP:n?

– Ganska lång tid. Jag jobbar alltid med mycket grejer samtidigt. Men jag började med Saturday, Monday i slutet av 2011 så nu har jag en uppsättning låtar som jag jobbar med. Förut hade jag en studio med tre andra, men vi var tvungna att sälja den. Nu har bandet Newtimers tagit över den, ett band som jag kan tipsa om.

Finns det några tankar på att göra en hel skiva?

– Ja, jag är ganska långt inne i den processen faktiskt.

Så den är typ klar?

– Haha nej, det är en del kvar, men jag har nog alla låtar jag vill ha med på skivan.

Är du med på den Julia?

– Hitills har vi spelat in fyra låtar tillsammans, inklusive dem som är med på EP:n. Men när vi spelar live brukar vi köra några fler, så jag kommer nog dyka upp en hel del.

Vad händer framöver?

– Nästa onsdag har vi post-releasefest på Taverna Brillo här i Stockholm. Ludde kommer dj:a hela kvällen och jag kommer gästa på micken under kvällen, säger Julia.

Post-releasefest? Har ni redan haft en?

– Vi höll på att planera en releasefest som vi skulle ha samma dag som EP:n släpptes, men sedan blev det väldigt stressigt och vi insåg att vi inte skulle hinna. Men så kände vi att vi faktiskt ville ha en fest så det blev en post-releasefest istället.

– Det är väldigt skönt på ett sätt, att allt inte behöver klaffa i minsta detalj. Nu har vi fest och det kommer bli fett!

Saturday, Monday och Julia Spada spelar på Svenska Musikklubbens endagsfestival på Münchenbryggeriet idag den 9 mars. Skivan Ludvig jobbar med har namnet The Road and The Ocean and The End och ska släppas under året.

Harriet Ramato