Silvana Imam

Med poesin i hjärtat och hiphopen i själen gör Silvana Imam musik som man inte hört den förut. Nu släpper hon skivan Rekviem.

Hela Silvana Imams liv har varit hiphop. Hon började lyssna på Wu-Tang Clan som nioåring, som elvaåring mimade hon till Xzibit på en skolavslutning och som femtonåring skrev hon beundrarbrev till Alicia Keys. Nu är det hon själv som står för musiken och texterna.

– När jag var nio år lyssnade jag på Wu-Tang och hade ena byxbenet uppdraget och spelade basket, säger Silvana. Sen hade jag en Xzibit-period och när jag var femton var den enda skivan jag lyssnade på Alicia Keys Songs in A minor. Jag hade inbakade flätor och skrev ett fanbrev till Alicia som jag försökte slänga upp på scen, men som aldrig nådde fram… och jag minns den besvikelsen. Hela mitt liv har varit hiphop, och den här rap-prylen är väl en del av det.

När började du med musik?
– När jag var elva år rappade jag Xzibits Paparazzi på skolavslutningen, eller ja, mimade till den, säger Silvana och skrattar. Jag lärde mig raptexter rätt snabbt och gick alltid runt med massa text och ord i huvudet. När jag var kring tolv så började jag skriva dikter. Men jag rappade min första egna på en bar för fyra år sedan. Det var något jag hade skrivit några dagar innan, till en tjej som jag hade gjort slut med.

Raptexterna blev ett sätt för Silvana att få ut de där texterna och orden som hon hade i huvudet.

– Jag tycker om ord, det är så fett med ord. Och idag kan jag bokstavligen sätta ord på känslor genom rap.

2a
Silvana Imam. Foto: Isabelle Minou

Silvanas kärlek till ord hörs tydligt i hennes texter. De är lika poetiska som politiska, lika självutlämnande som sylvassa. Inspirationen hämtar hon från det som händer henne i livet och det som hon hör och ser i världen runt sig.

Rekviem handlar om längtan, vila och hämnd. Alltså, du är ju med om väldigt mycket som människa, speciellt om du väljer att söka dig till nya platser, scener och musik. Rekviem har följt mig de senaste två åren där jag byggt nya relationer och dealat med uppbrott, längtan, sorg och lycka. Lyssnar du noga på texterna vet du nog en del om mig, om du decodar dem rätt så att säga.

Silvana Imam är mångsidig både som människa och som musiker. Med rötter i både Syrien och Litauen delar hon idag sin tid mellan psykologiutbildningen och musikbranschen. Som musiker är hon gränsöverskridande både när det kommer till det visuella uttrycket och till de musikaliska influenserna. Hon samarbetar gärna med konstnärer, stylister och fotografer och till skivan Rekviem har hon samplat både Ace Of Base och ERA samt samarbetat med den melankoliska popsångerskan Min Stora Sorg. Silvana säger att hon under arbetet med Rekviem lyssnade mycket på artister som Active Child, Biggie, Rick Ross, Lana Del Rey, JMSN och SWV, men att hon inte kan peka ut någon musikgenre eller artist som inspirerat henne mer specifikt.

– Det är en blandning av allt och alla… Precis som jag själv är som person, en hell’a mashup. Men jag kan inspireras av folk på tunnelbanan. Jag brukar sänka volymen i mina lurar och lyssna på allt som sägs. Folk kan föra sig med ord som fastnar i mig.

Silvana Imam. Foto: Isabelle Minou
Silvana Imam. Foto: Isabelle Minou

Hur kommer det sig att du valde namnet Rekviem?
– Rekviem betyder vila och är det katolska ordet för dödsmässa, vilket låter tungt och mörkt men det är något extremt positivt och ljust! Jag har förstått min dödlighet och vilar i tanken om den, vilket gjort att jag uppskattar allt på något sätt. Allt händer för att det måste hända och du är i kontroll, alltid. Det är universums flow! Och när du kan vila i universums flow, då är du untouchable.

Hur ser den närmaste framtiden ut?
– Jag jobbar med en EP som ska släppas i vinter, inshallah. På den har jag öppnat upp för fler samarbeten med andra producenter och artister, från att bara ha jobbat med en producent och bara haft Min Stora Sorg som gästar på skivan. Planen är att spela på najsa scener i sommar där jag som artist får genomföra mina drömmars spelning, som inte är att stå med en mick vid mixerbordet med halvtaskigt ljud. Jag har en väldigt klar bild av hur jag vill att det ska låta och se ut rent visuellt och vilka jag vill ha på scenen, och det är en mäktig bild! Likt ljudbilden i Satan i en ny dress. 

– Sedan ska jag fortsätta bygga på nästa släpp. För övrigt skulle jag vilja göra rapversioner av alla Lana Del Reys låtar på Born To Die, de beatsen är sinnessjuka.

Ikväll har Silvana Imam releasefest för skivan Rekviem på Secret Garden i Stockholm. r du hittar eventet och här kan du höra skivan.