Sweeep: “Samarbeten kan antingen vara oslagbara eller så funkar de inte alls”

Den Stockholmsbaserade artisten och producenten sweeep utforskar gränserna mellan lugn witch house och atmosfäriska rymdljud. Denna blandning blir något som bäst kan beskrivas som sweepstep.
Vi mötte upp artisten med det unika soundet för att prata lite om skapandeprocesser, samarbeten och hur det är att vara artisten sweeep.

Varifrån kommer ditt intresse för musik?
–Hjärtat. Jag kommer inte från någon musikfamilj eller så men musik har funnits i mitt liv så länge jag minns.

Ditt artistnamn, sweeep, hur kom du på det?
–Jag satt en kväll och skulle skapa ett soundcloud-konto och tänkte inte så mycket. Jag trodde aldrig att det skulle leda till en intervju med den här frågan. Men har mycket svepande ljud i mina låtar så det kommer säkert därifrån.

Vad fick dig att fastna för just elektronisk musik?
–Det var en vinterkväll år 2007 då jag hörde Air War med Crystal Castles på någons Myspace-profil. Det fick mig faktiskt att sluta göra musik för jag hade bara en gitarr och den blev tråkig i jämförelse. Är glad att jag upptäckte Ableton tillslut så att jag kan skapa ljud som jag gillar.

Kan du berätta lite om ditt sammarbete med sångerskan IR1S?
–Jag hittade hennes profil på en musik-community och fastnade för hennes låt “Hollow communion”. Det är en sång som är inspelad på mobilen över en ganska kort instrumental loop. Jag lyssnade på låten på repeat och var fascinerad över hur sjukt bra hon kunde göra den korta mobilloopen bara genom att lägga på sång. Hade ingen plan på att jobba med sångare tidigare men var tvungen att fråga om hon ville sjunga på några beats jag hade och hon gillade mina beats och sa ja. Sen fick jag tillbaka några sånginspelningar som jag kunde mixa in i låtarna. IR1S bor i Montreal så vi har bollat feedback över messenger vilket kan vara det mest tidskrävande med distanssamarbeten, men det är värt det när båda är nöjda över resultatet.
Vi släppte vår andra singel fault finder via Cherish Label. Cherish Label startades för att supporta producenter som inte är män då musikbranchen i nuläget är väldigt ojämnställd. Både jag och IR1S gillar alla andra producenter som har släppt låtar via cherish så det kändes självklart för oss att höra av oss till dem.

Kommer ert samarbete fortsätta?
–Ja, vi träffades för första gången i verkligheten för två veckor sen i Paris och har haft sjukt kul ihop så vi kommer helt klart hålla kontakten. Hon sjunger konstant så jag har gått runt och beatboxat hela veckan och nu har vi 4-5 osläppta låtar. Vi tog tåget till London från Paris förra helgen och gjorde några låtar med Vacant (en producent) som bor där. De låtarna är lite mer dansanta än våra andra men har ändå samma vibe. Jag vet inte när eller om vi kommer släppa låtarna officiellt men förhoppningsvis!

Vad är roligast, att samarbeta med folk eller att arbeta helt solo?
–Samarbeten kan antingen vara oslagbara eller så funkar de inte alls. Att sitta i Vacant’s studio i helgen var oslagbart. Jag hade min favoritsångare och favoritproducent i samma rum som en dator, monitorer och massa instrument. Det går ju inte att föreställa sig en bättre situation. Jag kunde enkelt vara vaken 48h trots att jag varken dricker kaffe eller tar droger. Jag tror att musik och bra personer är den magiska formeln för energi.

Vad inspireras du av?
–Jag inspireras av människor som gör det de brinner för. Jag brukar fota inspirerande personer jag träffar med polaroidkamera och sedan sätter jag upp bilden  på en vägg i min lägenhet. Blir inspirerad bara av att gå förbi den väggen.

Hur ser din skapandeprocess ut?
–Det är olika varje gång, har inget specifikt workflow. Jag försöker vara obegränsad och testa nya saker. Allt sker intuitivt så jag behöver inte ha någon idé innan jag startar.

Om du skulle beskriva din musik med 3 adjektiv vilka skulle det vara?
–Chill, tung, svepande

Vad är det bästa med att vara artisten Sweeep?
–Det är väldigt skönt att vara en independent DIY artist. Jag är inte beroende av någon och behöver bara mig själv för att producera, mixa, mastra och släppa en låt.

 

https://www.facebook.com/sweeepmusic/
https://soundcloud.com/sweeep
https://www.instagram.com/sweeep_/

sweeep spelar på Larrys Corner den 14e augusti —-> event