Tio frågor till This Is Head

Deras debutskiva 0001 blev både hyllad och prisbelönad. Efter några år av turnerande och en tid av pingisspelande i studion i Malmö är This Is Head är nu tillbaka med skivan The Album ID.

Deras musik har beskrivits som både postpunk och balearisk stadiumrock. Själva beskriver Adam Jacobsson, Henric Claesson, Björn Wiking och Tom Malmros sin musik som storslagen, vacker och tuff. This Is Head bildades i Malmö 2008 och två år senare släpptes debutskivan 0001. Den höjdes till skyarna av kritikerna och hyllades på musikgalorna. Efter några år av turnerande stängde de åter in sig i studion i en industribyggnad bakom ett bussgarage i Malmö för att spela pingis och skriva musik. Nu i veckan släpps deras andra skivan The Album ID. Vi ställde tio frågor till dem för att få veta mer om hur allt började och vem som är bäst på pingis.

Hur började allt?
– Henric och Adam hade ett litet projekt och spelade tillsammans och en dag under våren 2008 hade de bokat tid i Studio Möllan för att spela in en låt. Inspelningstekniker var Björn som hade studion tillsammans med Tom och en annan vän. Björn tyckte om det han hörde och det slutade med att han spelade in lite synthar i smyg på det som Henric och Adam spelat in. Tom fick höra detta och tyckte också det var bra och ville därför också, i smyg, lägga på lite bas. Henric och Adam fick höra detta och bandet var bildat.

Hur skulle ni själv beskriva er musik?
– Storslagen, vacker och tuff med svänget i fokus.

Ni gör låtar både med och utan sång. Vad är det som avgör om en låt ska ha sång eller inte?
– Känslan. Samtidigt gillar vi att testa allt vi kommer på med en låt, såklart måste alla låtar testas om det ska vara sång eller om den klarar sig utan.

Hur går det till när ni skriver och spelar in låtar?
– Vi ansvarar för våra egna instrument men börjar oftast med att jamma ihop, försöker hitta något som alla gillar. Spela och spela och spela tills det känns härligt. Efter det börjar processen med att förädla idén till att bli en hel låt, vilket kan ta allt ifrån en vecka till 2 år. 

Skivan 0001 fick mottogs extremt väl av kritikerna och ni vann flera priser. Hur tog ni till er berömmet?
– Vi blev mycket glada att få motta goda recensioner och priser. Det känns fint att det man sliter och kämpar med kan uppskattas av andra. Det gör att vi vill fortsätta göra det vi brinner för. Ärlighet varar längst och vi vill inte låta oss styras av vad som eventuellt förväntas av oss. Vi gör det vi känner för.

Hur har ni utvecklats som band sedan debutskivan?
– Vi har blivit bättre på att spela respektive instrument, vi vet hur vi jobbar tillsammans och vi har säkert lärt känna varandra ännu bättre vilket bidrar till att vi kan varandras referenser och vi förstår varandra bättre.

Var har ni hämtat inspiration till den nya skivan?
– Vi försöker göra det vi vill och det som kommer till oss som grupp. Vi kan influeras av både film, konst, samtal, känslor och tankar.

Vad hoppas ni få för reaktioner?
– Vi hoppas såklart att folk ska tycka om den. Att människor vill lyssna på den och att den gör att de vill gå på våra konserter som kommer framöver.

Hur ser framtiden ut?
– Vi är i Toronto nu, där vi har gjort ett par spelningar. Om en timme sätter vi oss i vår van och åker till New York där vi kommer att stanna i en vecka för att spela, intervjuas och hänga. Efter det väntar Europa och festivalsommaren. Vi ser fram emot allt väldigt mycket!

Vem av er är bäst på att spela pingis?
– Haha, det är svårt att säga. Det är olika från tillfälle till tillfälle. Vi är nog ganska jämna. Det har mycket med psyke att göra.

The Album ID släpps den 27 mars och sedan åker This Is Head ut på turné. Den 26 april spelar de på Debaser i Stockholm.