Tio frågor till Tomas Andersson Wij

Musiker, låtskrivare, skribent, redaktör, programledare och nu samtalsledare på scen. Tomas Andersson Wij är så mycket mer än bara en man med gitarr.

Trots sin stilla, inte sällan vemodiga musik är Tomas Andersson Wij känd för sin sceniska utstrålning och sina humoristiska mellansnack. Han har under sin karriär släppt ett tiotal skivor, skrivit låtar åt band och artister som Bo Kaspers Orkester, Peter Jöback och Freddie Wadling, sommarpratat och utnämndes 2007 till årets bäst klädda artist av tidningen Café. Men Tomas har även en lång bana som skribent, redaktör och programledare bakom sig, en bana som han trots sina musikaliska framgångar inte helt lämnat bakom sig. Nu ska han ta sina talanger som intervjuare till scenen på teater Brunnsgatan Fyra. Under elva måndagar ska Tomas prata med författare, musiker och mediamänniskor som Klas Östergren, Karolina Ramqvist, Lena Andersson, Jonas Gardell och Sigge Eklund inför publik. Samtidigt ska han ska turnera runtom i Sverige med En akustiskt kväll och få sin musik tolkad som stand up av några komiker på klubben Oslipat på Debaser i Stockholm. Radar ville veta mer.

Hur fick du idén till att samtala med människor på en scen? 

– Jag har gjort rätt många skivor och turnéer och kände att snart måste det hända något nytt, och helst något som är svårt och lite läskigt. Och så hörde Linda Skugge och Martina Montelius av sig från Brunnsgatan Fyra med den här idén.

Hur valde du ut vilka du skulle prata med?

– Jag funderade på vilka jag skulle vilja äta en längre middag med. Och så ville jag förstås få till en bra mix.

Var det svårt att få dem att ställa upp? 

– Jag fick inte alla på önskelistan, men överraskande många sa ja direkt.

Vem hade varit drömgästen? Död eller levande, fiktiv eller verklig spelar ingen roll.

– Don Draper.

Det är många författare med på listan över gäster och du har sjungit om “en tunn roman av Slas”. Har du själv författarkomplex?

– När jag var 15 och hade upptäckt Klas Östergren trodde jag att jag skulle bli författare. Men jag har inte sittfläsket för en hel roman och jag är inte så intresserad av historiebygget. Jag föredrar att skriva sångtexter och nån tidningsartikel ibland.

Är du nervös inför att träffa någon?

– Lena Andersson och Jonas Gardell är jag lite rädd för. Jag borde kanske göra en hel säsong med bara personer jag är rädd för.

Det är många långa samtal just nu, i radio, på scen och i TV. Hur tror du det kommer sig att alla vill prata till punkt just nu?

– Jag tror intresset för den här typen av samtal är konstant. Men media har i 20 år intalat oss att vi inte klarar av några längre och mer komplexa sammanhang, att allt ska klippas snabbt, vara underhållande och brytas upp med musik. Delvis är det den nya tekniken – billig inspelningsutrutsning ihop med internet – som öppnat dörren för det här. Tror inte att idén om djupsamtal på scen hade kommit upp just nu om det inte vore för alla bra podcasts.

Samtidigt som du ska hålla samtalen på Brunnsgatan Fyra ska du även vara ute på turné med En akustisk kväll och medverka på Oslipat på Debaser. Hur hinner du?

– Det här är våren när jag måste lära mig planera.

I slutet av mars ska som sagt några komiker tolka dina låtar på Oslipat. Hur tror du ditt vemod kommer att göra sig som stand up?

– Jag har redan gjort det en gång, på Babel i Malmö och det fungerade alldeles utmärkt. Sorrow is fun, som Beckett sa.

Är du själv rolig?

– Det är en formfråga.

Den 4 mars inleds samtalsserien på teater Brunnsgatan Fyra med Klas Östergren som gäst. Den 27 mars är det dags för Tomas Andersson Wijs musik att bli humor på klubben Oslipat på Debaser i Stockholm. Däremellan kommer han att turnera runtom i Sverige med En aukustisk kväll.