Urban Cone

Urban Cone är bandet som vill erövra världen med sin musik. Idag släpper de singeln New York och Radar har träffat dem.

Till en början verkar berättelsen om Urban Cone vara en drömsk saga om fem unga killar som skickar in en demo till ett skivbolag och blir till stjärnor över en natt. Men bakom sagans skimmer döljer sig musikalisk talang, en noga uttänkt strategi och många timmar av hårt arbete i replokaler och studios. Debutskivan Our Youth skrev, spelade in och producerade de själva. De har själva designat sina skivomslag och sin nästintill ikoniska logotyp med en kotte. De har till och med kört sin egen turnébuss. Urban Cone är ett band som både vet vad de vill och hur de ska ta sig det. Och de vill till toppen.

När Rasmus Flyckt, Emil Gustafsson, Jacob Sjöberg, Tim Formgren och Magnus Folkö började spela tillsammans för tre år sedan gick de flesta av bandmedlemmarna på musikgymnasiet Rytmus i Stockholm. När Radar träffar Rasmus och Emil som sjunger, skriver låtar och spelar keyboard respektive bas berättar de att de båda hållit på med musik länge, men att det inte var förrän de bildade Urban Cone som de verkligen kände att de hittade rätt.

– Jag tror att musiken alltid har funnits där, men att jag inte riktigt vetat vad jag vill göra inom den, säger Emil. Det var först när jag och Rasmus träffades och började skriva musik ihop som jag kände att jag hittade vad jag ville göra inom musiken.

– Jag och Emil började skriva musik tillsammans eftersom vi ville göra liknande musik, säger Rasmus. Det handlar väl om att man ska klicka och det gjorde vi.

“Det handlar om att man ska klicka och det gjorde vi”

Rasmus och Emil skrev tre låtar som de började repa tillsammans med de andra bandmedlemmarna. En av de låtarna var Urban Photograph som de även spelade in och lade ut på internet. Det var den som skulle bli början till sagan om Urban Cone.

– Egentligen hade vi tänkt igenom allting innan vi började spela ute, säger Emil. Vi stod i replokalen i ett halvår och tänkte att nu jävlar ska det här låta bra innan vi visar upp det för någon. Så demon för Urban Photograph tyckte vi lät svinbra. När vi lade upp den så sa vi att om ett år ska vi vara signade med ett skivbolag. Och så blev det.

Urban Photograph spred sig snabbt över nätet och det skulle inte dröja länge förrän bandet hade blivit signade av skivbolaget Universal.

– Det var såklart fantastiskt kul, men det hade på något sätt ingått i själva planen hela tiden, säger Emil. Vi visste från början att det var viktigt med strategi.

I Urban Cones strategi ingick det att hitta sina egna vägar. De bestämde sig tidigt för att låta musiken ta sin tid och för att behålla så mycket som möjligt av kontrollen själva. Sakta men säkert byggde de upp både sitt namn och sin beundrarskara med EPs och singelsläpp innan den vid det laget efterlängtade debutskivan Our Youth kom ut. En skiva som de skrivit, spelat in och producerat själva. I Rasmus vardagsrum.

Urban Cone. Foto: Patricia Reyes
Urban Cone. Foto: Patricia Reyes

– Vi ville ha en grund att stå på innan vi släppte en hel skiva, säger Rasmus och Emil håller med.

– Vi ville att det skulle finnas några människor som verkligen längtade efter skivan, istället för att bara slänga ut en skiva och sedan se vad som händer. Vi ville att den skulle vara efterlängtad.

Rasmus och Emil beskriver själva Our Youth som en dagbok över deras tonårsperiod. Men det som på ytan kan låta som enkla melodier om banala tonårsproblem vecklar efter hand ut sig till något betydligt komplexare. Det är pop med ljus och mörker och både själ och hjärta. Our Youth hyllades av både kritiker och publik och satte Urban Cone på kartan som ett av de senaste svenska pophoppen. Efter att ha turnerat med skivan i Europa och Nordamerika ska de nu sätta sig ned och börja jobba med nästa.

“Låten speglar rädslan över att någonting ska förändras”

– Låtarna till den första skivan skrev vi under en längre period. Med den andra skivan vill vi jobba på det mer som en bok. Mer som någonting sammansatt, säger Rasmus.

Singeln New York som släpps idag beskriver de lite som ett bokslut över det som varit och ett smakprov från som det kommer. Som en övergångslåt mellan den första och den andra skivan.

– Vi skrev låten när vi just hade varit i New York, berättar Emil. Låten speglar lite rädslan över att någonting ska förändras. Som när man varit i New York och vill att allting ska vara likadant när man kommer dit nästa gång. Det kan handla om en stad, en relation med någon man älskar eller egentligen vad som helst som man är rädd ska förändras. Jag tror väldigt många kan relatera till den känslan.

– Vi ville göra det på riktigt, så vi åkte ut till en studio och isolerade oss i tre dagar. Vi ville att soundet skulle vara stort och pampigt. Det är nog den pampigaste låten vi har gjort.

Urban Cone. Foto: Patricia Reyes
Urban Cone. Foto: Patricia Reyes

Hur går det till när ni skriver låtar?
Det kan vara att jag eller Rasmus har en idé som vi sedan jobbar utifrån, säger Emil. Eller så kan vi bara sätta oss i replokalen och börja från scratch. Dra ett ackord och sedan kommer låten. Men ingen låt har egentligen skrivits likadant. En låt skrev vi på en efterfest när folk var jättefulla och en tjej låg och grät i soffan. Då skrev vi en sorglig låt. Man får ta vara på inspirationen när den kommer.

Under sommaren kommer Urban Cone att börja skriva på låtar till den nya skivan och till hösten är det tänkt att de ska gå in i studion. När skivan kommer att släppas är inte klart än, men bandet kommer att ge det den tid det tar.

“Vi vill att alla människor i hela världen ska ha hört vår musik någon gång i deras liv”

– Nu har vi lärt oss att saker tar tid, säger Emil. Fast det utifrån sett verkar gå fort så tar det tid att skriva musik och bygga ett namn. Men vi tänker inte släppa någonting som vi inte står för. Vi vill ju att alla människor i hela världen ska ha hört vår musik någon gång i deras liv och det kommer ta tid. Men det är vi beredda på.

– Vi vill så extremt mycket, säger Rasmus. Mer än vad vi har nu. Vi ser det här som någonting som ska växa.

Till sist, vad kommer namnet Urban Cone ifrån?
– Det är en direktöversättning av stadskotte som är slang för stadsbarn, säger Rasmus. Vi tyckte att det lät kul och sedan ritade Tim den här loggan.

Rasmus pekar på kotten som är tatuerad på hans arm.

– Då kändes det klockrent.

Hör låten New York här.