Yemi checkar in och släpper nytt

Förra året släppte den stockholmsbaserade artisten Yemi sitt hyllade debutalbum Neostockholm. Albumet mottog nomineringar av både Grammis, P3 Guld och nu senast av British Urban Music Awards. Nu är Yemi tillbaka med det nya projektet Neoyemi vol. 1. Han beskriver albumet som en samling mer direkta och personliga låtar där han checkar in med lyssnarna där han lämnade dem efter det senaste projektet. Vi passade på att ställa lite frågor till Yemi inför släppet.

Hej Yemi! Vi börjar enkelt. Nytt projekt, hur känns det?
– Det känns nice. Jag ser Neoyemi Vol. 1 som en update till lyssnarna, för att visa var jag är 2017. Det var ett litet tag sen vi hördes sist. 

För alla som inte känner Yemi, vem är du. Är du samma person privat som artist?
– Jag antar det. Allas upplevelse av mig som artist/person är ju unik. Jag känner att jag gör tracks som talar för mig, på så sätt känner jag ingen skillnad mellan persona och person.

Du har gjort det mesta själv, men även fått lite hjälp av Sad Boys-producenten Gud och Jonas Spark  – hur har de varit att jobba med?
– De är båda mina nära vänner som jag jobbat med en längre period, så processen har flutit på naturligt. Jag har kommit till dem med egenproducerade tracks och bett om input, vilket lett till att de bidragit på olika sätt. Jonas är extremt begåvad musikaliskt, och Gud är otherworldly i hans sätt att tänka om ljud. 

Jag vill även ge ven shoutout Fili, Groovy Nickz och Alexius som alla bidragit till Neoyemi Vol. 1.

Du säger själv att första albumet blickade mot världen, och att detta projekt blickar mot dig. Vad innebär det?
– Efter att jag hade satt de färdiga låtarna märkte jag att det här projektet temamässigt rör vid personligare grejer än Neostockholm. Jag insåg att det är passande att Neostockholm, som är en introduktion till min omvärld, efterföljs av en djupare insyn i mig själv som skildrare.

De båda namnen inleds med “neo”, vilket för de flesta kommer från neoklassicism. Varför neo?
– Med musiken som jag och mina bekanta gör känner jag att vi skapar något nytt. Det kan inte klassas som endast Stockholmsmusik, det är byggt ovanpå och har sina rötter här, men det är en helt ny skapelse. Med Neoyemi känner jag att jag regenererat mig själv. Det är den givna utvecklingen till förra projektet på alla sätt, soundmässigt har det gått en ny väg, vilket jag känner att det gjort även temamässigt. Jag kommer nog alltid se på mina nya verk som något helt nytt men som byggts på den äldre grunden.

 

Lyssna på Yemis nya musik här eller i spelaren till höger. Du kan även se mer av honom här.