Young Dreams

Young Dreams är bandet med stora drömmar och ett öppet sinne. I våras släpptes deras debutskiva Between Places och Radar har intervjuat dem.

Det norska bandet Young Dreams väver samman influenser från så vitt skilda håll som Björk, Wagner och Pink Floyd till drömskt experimentell musik. Sedan de slog igenom med sin cover på Tame Impala kallad Feels Like We Only Go Bachwards har deras musik spridit sig både nationellt och internationellt. Tidigare i vår kom debutskivan Between Places som togs emot väl av både publik och kritiker. När Radar intervjuar Matias Tellez bandet är de i slutskedet av turnén som sträckt sig över både USA och Europa, men vi börjar med att ta oss tillbaka till en källare i Bergen.

–  Det hela började i Bergen i slutet av 2010, säger Matias. Jag byggde en studio i en källare tillsammans med några vänner och började experimentera. Jag började skriva musik och frågade några kompisar om de ville spela arrangemangen. När musiken var klar frågade jag några andra kompisar om de ville sjunga och skriva text. Det ville de och snart hade vi bokat in en konsert. Så vi spelade konserter. Reste mycket. Släppte en skiva och ja. Nu kör vi på.

Vad kommer namnet Young Dreams ifrån?
– Det var det tema vi hade i texterna och musiken. Det är en en term som är laddad med optimism, glädje, sorg, misslyckanden, prestationer, självförverkligande, livets pyramid.

Den musik som Young Dreams spelar är utan tvivel sprungen ur ungdomens drömmar och öppna sinne. Här ryms såväl det sprudlande som det sorgsna och såväl Björk som Pink Floyd. När jag undrar var de hämtade inspirationen till Between Places ifrån säger Matias att det var musik från tiden när människan började göra musik fram till idag. Men han nämner även en samlingsskiva med musik av Mozart och den surrealistiska rörelsen i Paris på tjugotalet.

Young Dreams. Foto: Andrew Amorin
Young Dreams. Foto: Andrew Amorin

Hur skulle du själv beskriva ert sound?
– Som den slags musik de skulle spela från högtalarna i astralvärlden.

Namnet på er debutskiva är Between Places. Vilka är platserna som skivan är mellan?
– Jorden och himlen. Fötter och huvud. Krig och fred. Rått ägg och kokt ägg. Glad och sorgsen. Vara vilse och bli hittad.

Vad ska ni göra i sommar?
– Vi kommer att spela några konserter. Vi kommer att värma upp för Kings Of Convenience den 16 juni. Det ska bli kul! Erlend som sjungre i bandet hjälpte mig att bygga den där studion i källaren. Vi ska också spela på en underbar festival på ön Hvar i Kroatien. Det är vårt skivbolag Modular som arrangerar den. Jag tror att det kommer att bli årets festival. Och vi ska färdigställa vår andra skiva och spela in stråkar i en studio som heter SUEDE STUDIO i Italien.

Till sist, vad är det du drömmer om?
– Möjligheten att skriva och spela in bra musik. Ha fantastiska konserter. Leva ett liv med bra mat omgiven av bra människor. Och förhoppningsvis inspirera andra människor och lämna något av värde till framtida generationer. Om så bara för våra barn.

Hör Young Dreams debutskiva Between Places här.