Feministisk Marknad

Nu på söndag anordnas den andra upplagan av Feministisk Marknad. Denna gång på Nalen då de redan vuxit ur Debasers 30 bordplatser. Den här gången ställer 50 feministiska formgivare ut och säljer prints, keramik, smycken och mycket annat. Radar träffade initiativtagarna till evenemanget Ester Sot och Klara Westling.

De hade träffats som utställare på några marknader men kände sig inte helt nöjda med utbudet som erbjöds och de dyra bordplatserna. Så inför julmarknaden nu i december bestämde de sig helt enkelt för att starta sin egna marknad endast för kvinnliga konstnärer. Nu på söndag, lite över ett år senare, väntas 50 olika utställare, sticklingsbytarbord och välkomsttal av grundaren till FATTA! och Make Equal Ida Östensson.

Fina smycken från https://www.instagram.com/tovemika/

Varför startade ni det här initiativet?
K: Vi kände att det behövdes! Vi hade ett bord själva nu i december under första upplagan och kommer ha de nu också. Så vi har ju skapat något som vi ville ha själva och något som vi inte riktigt tyckte att vi kunde få på andra marknader. Vi ville skapa en trygg zon för dem som vill det här. Grundidén har ju varit att erbjuda ett billigt bord. Så även om man inte är så etablerad med att sälja sin konst eller sin design så ska man våga ställa ut och inte behöva gå back.E: Och sen också för att få bort konkursen. Vi kände i tidigare sammanhang som formgivare att man ansökte om en plats och sen är man där och känner sig hotad av dem andra. Men nu är det mer att alla som är här nätverkar med varandra.

Vackra väskor från Bukvy

Nu till den andra Feministiska Marknaden har man tvingats byta lokal från Debaser. Ester och Klara tror att populariteten berott på olika faktorer. Stora namn som Fanny Åström och Lady Dahmer hjälpte till med spridningen samtidigt som julhandeln och #metoo-hösten också drog folk. Så den andra upplagan kommer gå i Nalens sekelskiftslokaler som en feministisk sammanslutning inför kvinnodagen den 8 mars och trots att man nästan dubblat antalet platser har man inte lyckats möta det stora intresset bland utställare.

Krukor från https://www.instagram.com/betuttadkruka/

E: Vi hade en länk där folk kunde ansöka om att få ha ett bord. Vi fick in över 100 intresseanmälningar innan vi tvingades stänga den. Så vi har ju en jättelång kö med folk som är intresserade av att ställa ut.

Vad kan vi vänta oss för evenemang nu på söndag?
K: Det är så snygga grejer som kommer säljas! Alltså, jättebra grejer! Det var bra grejer sist också men den här gången är det riktigt bra! Och det är så himla fint på Nalen också!E: Ja! Vi kommer inte tjäna några pengar. Vi kommer bara köpa av alla andra!

Fantastiska smycken från Kelly Sui Silver

Hur ser framtiden ut för marknaden?
K: Vi har inte satt något datum för den tredje upplagan än, men det blir förmodligen efter sommaren.
E: Däremot har vi planer på att utöka konceptet med något vi kallar för Feminist-öl, där planen är att öppna upp för mer politiska utbyten och debatter. Det har funnits ett intresse bland lokalägarna och många vill att vi ska ha detta hos dem, men ingenting är bestämt där heller.
K: Tanken är att det ska bli mer som ett event där man hänger och kanske har nån paneldebatt som man kan lyssna på medan man dricker en öl. Vi har också pratat om snabbkurs i självförsvar, livepod med nån feministisk pod eller kanske feministiska tatuerare. Det är lite svårt att få in politik i en marknad bara.

Nalens dörrar öppnar nu på söndag klockan 11.
Mer info om eventet och utställarna hittar du här:
Fb: https://www.facebook.com/events/210530842841363
Insta: https://www.instagram.com/feministiskmarknad/