@_j_u_n_g_l_e_ — kontot som växer av växter

Sticklingbytar-aw, plant hoarder, växtgäris, plantparenthood, är alla ord som helt plötsligt ploppar upp onaturligt naturligt i konversationer. Hashtags som #plantsofinstagram #urbanjunglebloggers #plantsarefriends m.f.l har mängder av inlägg och konton som @boyswithplants, @plantsonpink, @cactusmagazine och @urbanjunglebloggers har lika många följare som de största kändisar. Vi ville veta mer kring denna växtbesattheten och gjorde ett hembesök hos en äkta plant hoarder nämligen tjejen bakom Instagram-kontot @_j_u_n_g_l_e_

Har du alltid varit intresserad av plantor?
–Nej, jag började intressera mig för växter för kanske fyra år sedan. Då hade jag en fikus, en ledsen orkidé och en döende murgröna. Men när vi sedan flyttade till en villa väcktes tanken om att “bo i en djungel”. Eftersom svenska vädret är som det är kunde det bli en tröst och på den vägen är det. Observera att många växter har strukit med under inlärningsprocessen.

Hur många växter har du hemma?
–Jag har inte räknat med risk för att bli anmäld till något samlarprogram… Skämt åsido, det är nånstans över 100.

När startade du ditt instagram konto?
–Jag startade mitt konto vid årsskiftet. Jag har länge velat starta en blogg eller ett Instagram-konto med inredning och liknande men hade en del prestationsångest med tanke på allt fint som redan finns där ute. Då kändes det enklare att starta ett växtkonto.

Hur snabbt gick det innan det blev så stort?
–Jag vet inte vad som kvalificeras som ”stort” men jag tycker det har rullat på ganska bra från start. Jag hade aldrig kunnat tro att jag skulle få så många följare men et strategi för att växa var att få reposts av större konton. Plötsligt en dag, fick jag många följare och förstod inte varför, av en slump gick jag senare in på H&M Home’s Instagram och såg min bild där. Så himla kul! Det är lite synd att det inte är lättare att se när någon nämner en i en kommentar — mycket försvinner i mängden på Instagram om har hög aktivitet, det är lite tråkigt.

Varför tror du att växtkonton är så populära? Som tex plantsonpink och urbanjunglebloggers?
–Jag tror att det till stor del är p.g.a den “gröna” trenden som pågår just nu. Förutom just inredningsprodukten ”grön växt” så är det ju väldigt trendigt med ekologiskt, närodlat, hälsa och natur. Många vill odla själva och se saker växa. När en väl sen har börjat så är det lätt att fastna. Det är väldigt meditativt att ta hand om en växt och kostar inte särskilt mycket. Jag tror att många söker sig sinnesro och då är bilder på hem med växter rogivande.

Hur mycket tid varje dag lägger du ned på att sköta dina växter?
–Jag lägger säkert ungefär en timme om dagen. Det har blivit en lycko-rutin att vandra runt och vattna, inspektera och fotografera.

Vad jobbar du med i vanliga fall eller kan försörja dig på ditt Instagram-konto?
–I vanliga fall är jag fotograf men har jobbat med lite allt möjligt, framförallt inom serviceyrken. Jag skulle dock såklart önska jobba med växter på heltid och har ett projekt med en vän (@27kvadratdjungel) som vi hoppas komma igång med så småningom.

Hur gör du när du åker bort? 
–Min sambo och jag har två hundar och två katter, så generellt reser vi inte så mycket. Dels p.g.a djuren men också för att vi trivs så bra hemma. När vi väl gör det har vi turen att ha hans familj i krokarna så de har hjälpt till med vattningen. Men det finns massa smart tricks för billiga självbevattning-lösningar om man inte får hjälp utifrån.

 

Vad har du för favoritväxter?
–Så svårt att välja favoriter men för tillfället är det Philodendron-släktet. Det finns så många fina och jakten på ovanliga varianter är lite del av det roliga i “plant hunting”.

För den som önskar ha en djungel hemma men saknar gröna fingrar, har du något tips på lättskötta växter?
–De växter som klassas som ”lättskötta” är dem som jag är absolut sämst med för att jag inte blir klok på bevattningsrutinerna. Att vattna lite ibland förstår jag inte alls. När är “ibland” och vad är “lite”? Växter som generellt är tåliga är Monstera, Garderobsblomma, Kaktusar och Suckulenter. Håll dig borta från alla Bräken, de är så jobbiga. Även Murgöna är inte alls så enkel som många säger, den blir lätt drabbad av ohyra. Det som underlättar väldigt mycket och som jag fortfarande jobbar på är att plantera rätt växt i rätt typ av kruka. Exempelvis passar en törstig växt bättre i plastkruka än i en Terracottakruka som suger upp fukt.

Instagram→ @_j_u_n_g_l_e_