Apollo de Azizi tillbaka på Radar

Apollo de Azizi är tillbaka. Både med sin blogg på Radar och som radioreportern Professor Bög

Fredrik Apollo Asplund är en man med många namn och mycket för sig. Här på Radar är han tillbaka med en blogg under namnet Apollo de Azizi och i radio kan vi höra honom som Professor Bög. Själv beskriver sig Apollo som klubbikon, DJ, gogo-dansare åt Rebecca och Fiona, skribent, polyamorös och högljudd antirasist. Men han är även student i arabiska och tillbaka som radioreporter för Verkligheten i P3. Sist det begav var 2009 då Apollo rapporterade från Syrien under namnet A of Arabia. När han nu hörs i radion är det som sig själv.

– Då var jag tvungen att vara hemlig på grund av regimen, men nu kan jag göra det öppet. Jag har kommit ut ur min reportagegarderob, säger han.

Den här gången ska Apollo åka till Libanon, dels för att göra research inför sin kandidatuppsats och dels för att rapportera för Verkligheten.

– Min uppsats har projektnamnet Sex without labels, ett slags “no logo” i hbtq-sammanhang. Den handlar om sexuella samsexrelationer mellan människor som lever utanför den västerländska homonormen. Vad jag ska försöka ta reda på är vad män som har sex med andra män, utan att etikettera sig som homo eller bi, tänker om sexualitet.

Tankarna kring en sexualitet utan etiketter fick Apollo när han var i Syrien och träffade män som inte ville sätta något namn på sin sexualitet.

– När jag stötte på män i Syrien som inte etiketterade sig och som inte brydde sig nämnvärt om någon homokamp blev jag irriterad och tyckte att de var fega. Jag kallade dem lite föraktfullt för ”onämnare”. Vad jag insåg efter ett tag var att jag var helt inne i en västbubbla och inte kunde se utanför västvärldens sexuella etiketter. Man skulle kunna kalla min resa för ”Onämnarnas Revansch”.

Han beskriver sin resa som staden Beirut själv, fylld av humor, värme och lite allvar. Och såklart sex.

– Eftersom det på något sätt handlar om sex så kommer väl lyssnarnas öron att spetsas lite extra. Många har kallat mig för ”den raggande reportern” vilket är det som sticker ut och som säljer. Men om vi lyfter blicken lite och struntar i sexet så handlar reportagen också om frågor kring identitetsbyggande, historia, religion och kultur. Det är mitt i allt detta jag vill hitta några spännande, nyttiga och sköna historier.

I Apollos blogg på Radar kommer man att få ta del av allt det som inte kom med i Verkligheten. Bloggen kommer skildra hans resa uncut. Det kommer att bli bilder, tips på klubbar, musik, mode, konst, aktivism och Beirutpersonligheter man bara måste lära känna.

 

 Läs Apollos blogg här.