JANET-FROELICH_BW

Ruth Ansel.

Ruth
LB_2006
LB_JR_bazaar_Aug1946.tif
Lucy-McRae-Jeannine-Tan-Photographer_2

Hall of Femmes

Med sitt projekt Hall of Femmes har Samira Bouabana och Angela Tillman Sperandio skrivit in kvinnorna i designhistorien. Nu tar de Hall of Femmes till en ny nivå med sitt två dagar långa Design Talks på Moderna Museet. Radar har träffat dem.

Hall of Femmes har sitt ursprung i en längtan efter kvinnliga inspiratörer. Efter sju år i designbranschen ville de grafiska formgivarna Angela och Samira komma vidare och började söka efter kvinnliga förebilder. Det skulle visa sig vara svårare än de trodde.

– Vi ville se någon som var som oss, men som var äldre, säger Samira. Vi ville bara se att de fanns. Men när vi skulle kolla upp det hittade vi inga. Så då började vi en egen jakt med hjälp av en massa människor och bibliotek, arkiv och gamla böcker.

När Angela och Samira börjat sina efterforskningar insåg de snart att det inte var kvinnorna som saknades, utan informationen om dem. Då bestämde de sig för att skapa den informationen själva. De valde ut några av de mest intressanta och skickade iväg ett mail.

– Det var verkligen på vinst och förlust som vi mailade dem. Den här kvinnovinkeln hade ju kunnat slå helt fel och att de inte vill prata om det. Men nästan alla sa ja.

samiraangela
Samira Bouabana och Angela Tillman Sperandio

De flesta kvinnor de hittade bodde i USA och under de kommande åren blev det många resor till New York där Angela och Samira intervjuade några av designvärldens kvinnliga storheter. Intervjuerna handlade om deras liv, deras arbete och deras erfarenheter av att vara kvinna i en mansdominerad designbransch. Intervjuerna ledde till böcker som ledde till utställningar, seminarier och podcasts.

– När vi bestämde att intervjuerna skulle bli böcker bestämde vi också att det skulle bli en bok för varje person, säger Samira. Vi ville inte klumpa ihop dem i en samlingsbok bara för att de är kvinnor utan låta varje person berätta sin historia. Stilmässigt är de också väldigt olika varandra och vi har inte valt kvinnor som har en feminin eller feministisk estetik. De är i olika åldrar, kommer från olika tidsepoker och har olika stilar.

“Många frågar oss om det finns en feminin estetik. Men svaret är nej. Och våra böcker är ett bevis på det”

– Många frågar oss om det finns en feminin estetik, säger Angela. Men svaret är nej. Och våra böcker är ett bevis på det.

Bland de kvinnor som blivit en del av Hall of Femmes återfinns namn som Ruth Ansel, Lillian Bassman, Paula Scher, Tomoko Miho och Mary Shanahan. Namn som för många är helt obekanta trots att de satt djupa avtryck i designhistorien. Vilket är just vad Angela och Samira velat ändra på.

– För vissa har det här blivit som en nystart. När Ruth Ansel för två år sedan fick en medalj av Art Directors Club Hall of Fames låg vår bok på jurybordet. Hon borde ha fått det för flera decennier sedan och vi vet att hennes namn har varit uppe på tapeten, men då visste folk inte riktigt vad hon hade gjort. Det är ett bevis på att hur stor man är beror på hur andra lyfter fram en. Det handlar inte bara om vem man är, utan vad man görs till.

Två av Ruth Ansels tidningsomslag.
Två av Ruth Ansels tidningsomslag.

Vad har ni lärt er av dem ni träffat?
– Man har plockat olika saker från olika personer, säger Samira. Från Paula Scher har man lärt sig om pengar och kundrelationer, från Mary Shanahan har man lärt sig om samarbete. De har haft olika egenskaper och det det vi har velat lyfta fram i bokserien. Vi har velat att de ska representera olika aspekter av formgivarrollen.

Angela håller med.

– Någon är klok, någon är cool, någon är målmedveten, någon är inkännande. Man har verkligen lärt sig otroligt mycket från var och en. Man har lärt sig alla delar man behöver för att vara duktig på det här yrket. Men den största skillnaden är att det har gett oss större självförtroende.

“Någon är klok, någon är cool, någon är målmedveten, någon är inkännande”

– Innan vi drog igång det här projektet så kände vi oss ganska utanför, fortsätter Samira. När vi träffade de här kvinnorna så insåg vi att det fanns saker som var gemensamma oavsett vilket land man bodde i. Då blev det så tydligt att vi tillhörde ett sammanhang. Vi brukar säga att det var som att bli insläppta på festen, bara det att det var en annan fest. En mycket roligare fest.

– Då hade vi stått och bankat i flera år utan att få komma in. Och så öppnade sig någonting som var mycket bättre. Men med Hall of Femmes har vi också varit väldigt måna om att göra en fest som alla kan vara med på och har hela tiden jobbat på att vara positiva, konstruktiva och inspirerande.

– Man måste se till att männen också är med och är engagerade i jämställdhetsarbetet.

Ruth Ansel.
Ruth Ansel.

De översvallade reaktionerna på Hall of Femmes visar att det var långt fler än bara Angela och Samira som längtade efter berättelser om kvinnliga designers. Både nationellt och internationellt och både i och utanför deras egen bransch.

– Vi förstod nog att vissa skulle tycka om det, säger Samira. Men inte att det skulle finnas ett sådant stort sug efter andra historier om formgivning. Jag tror också att det handlar om sättet vi presenterar de här kvinnorna på. Det är blandat privatliv, yrkesliv och tankar. De är också äldre vilket gör att de har perspektiv och kan tala mer översiktligt om sitt liv.

– Vi har valt att inte göra det som kritik utan som inspiration, säger Angela. Istället för att bara ifrågasätta varför kvinnorna inte finns så har vi serverat ett smörgåsbord med helt fantastiska människor och livsöden. De här kvinnorna är designmässigt på den absolut högsta nivån.

“Vi brukar säga att det var som att bli insläppta på festen, bara det att det var en annan fest. En mycket roligare fest”

– Men det är också många som läser böcker som inte alls kommer från designbranschen som läser böckerna. Och jag tror att det precis som Samira sa handlar om det där långa perspektivet. De här böckerna visar att livet är långt och att man kan ha både bättre och sämre perioder. Så man kan läsa och få ut mycket av de här böckerna även om man inte är designer.

Med sitt projekt har Angelia och Samira inte bara skrivit in kvinnorna i designhistorien utan även satt frågan om kvinnors villkor i en mansdominerad designbransch på kartan. Den diskussion de startade med Hall of Femmes 2009 har idag börjat ge eko bland studenter och byråer.

– När man pratar om det finns så få kvinnor i den här branschen handlar det inte bara om ett räkneexempel. Det handlar också om att man i vår bransch inte klarar att ta till vara på all kunskap och alla kvalitéer som kvinnor har och låta dem blomma ut. Det är ett sådant slöseri på kunskap och kompetens. Nu är vi i ett läge man är medveten om det här, men där det ändå inte händer så mycket. Nu måste man ta steget till konkreta handlingar. Det vi verkligen hoppas med vårt Design Talks är att det ska bli en trampolin in i en framtid där man faktiskt handlar.

Lillian
Lillian Bassman till vänster och en av hennes skapelser till höger.

Till Design Talks har Angela och Samira bjudit in mängder av starka och inspirerande kvinnor som arbetar med design, reklam, mode och media och ska samtala och föreläsa. Bland annat kommer den tidigare nämnda art directorn Ruth Ansel dit, liksom konstnären Barbara Kruger, modeskaparen Ann-Sofie Back och designern Vuokko Nurmesniemi. Penny Martin, chefredaktör på tidningen The Gentlewoman, och modejournalisten Susanne Ljung kommer att vara moderatorer under de respektive dagarna och jämställdhetsminister Maria Arnholm kommer att runda av det hela.

– Design Talk är ett sätt att få ihop både reklambranschen, designbranschen och modebranschen och både unga och gamla, säger Samira. Det är ett samtal om framtiden som många måste vara med på det. Det ska vara en fest för alla.

– Vi har lagt mycket kreativ kraft på att programmet ska synka och bilda en enhet, även om föreläsarna kommer från olika discipliner. Förläsningarna är skräddarsydda för det här och kommer att överlappa varandra tematiskt.

Hittills har Hall of Femmes resulterat i åtta böcker, sjuhundra blogginlägg, sex podcasts och det kommande Design Talks. Vad som sedan händer vet inte riktigt Samira och Angela.

– Det här så stort och så mycket att det är svårt att se längre, säger Samira. Nu vill vi bara att folk ska komma.

– Vi hoppas att det kommer att bli en trampolineffekt. Vi kan inte driva den här frågan själva, utan det måste bli mycket större och vi måste bli många fler.

– Jämställdhetsministern som ska avsluta hela festivalen frågade vad vi ville ha för känsla. Och vi vill att när man går därifrån så ska man ta all kraft och all inspiration och känna att nu gör vi det. När man går därifrån på fredag ska det kännas som helt ny värld.

Design Talks hålls på Moderna Museet den 16 och 17 maj. Här kan du läsa mer om deltagarna och se programmet. Biljetterna köper du här. För studenbiljetter kan du maila till info@halloffemmes.com