Blekingegatan 16 – matklubb

Den 28 april är det premiär för Blekingegatan 16 – matklubb. En ny sorts matklubb som är en installation, ett socialt experiment och en middag i ett. Vid sju olika tillfällen under året kommer framstående kockar och konstnärer samarbeta för att skapa sju middagar utöver det vanliga.

Blekingegatan16matklubb6_small

Initiativet bygger på ett samarbete mellan den experimentella designstudion Pjadad, som drivs av Petter Kukacka och Bohm Bohm Room, och ett interdisciplinärt produktionskontor inom konst och kultur som drivs av Emelie Bergbohm.

Anmälan är öppen för vem som helst — du har möjligheten att delta som gäst tillsammans med en grupp människor du vanligtvis inte skulle gå ut och äta middag med. Varje kväll har endast 12 middagsplatser — så var tidigt ute om du vill vara med.

Radar blev nyfikna på vad den här matklubben egentligen är för något och stämde träff med initiativtagarna Emelie och Petter på Blekingegatan 16, Stockholm.

Hur hittade ni varandra?
P: Vår studio ligger granne med Emelies kontor och vi flyttade in på Blekingegatan ungefär samtidigt förra året.

E: Första kontakten vi fick med varandra var faktiskt när jag gick in till Pjadad och frågade om jag fick låna en kniv. Vi fick en riktigt stor proffskniv. Vad det betyder vet jag inte, men det gjorde mig imponerad. När jag passerade deras studio om dagarna var de alltid igång med något stort bygge. Jag skrev ett mail till Petter, något i stil med ”vilka är ni, vad gör ni, kom förbi så får vi snacka”. Inte långt därefter knackade Petter på vårt fönster och tillsammans fick vi massa kreativa idéer och klickade direkt.

Blekingegatan16matklubb2_small©HenrikPetersson

Hur fick ni idén till matklubben?
E: Det började med att Petter visade en film för mig om deras projekt Collaborative cooking – samtidigt som vi såg hur deras trä-skelett till kök började ta form i deras studio. Rummet kändes som en catwalk samtidigt som den lämpar sig för intima möten. Vi hade sedan ett samtal om hur vi kunde korsbefrukta konst och matlagning — på riktigt. Resultatet blev matklubben.

E: Jag som producent känner mer och mer att jag vill flytta teatern från scenen, musiken från studion och konsten från väggen. Vi som jobbar med kultur behöver tillföra fler lager och publiken vill inte alltid på förhand veta vad de kan förvänta sig. Nya kontexter tvättar trötta sinnen.

P: 99 % av alla som beställer ett design-jobb eller söker kreativitet, är redan helt säkra på hur målbilden ser ut och vad de vill ha innan man satt igång processen. Men inom konsten finns sällan den typen av målbilder från början. Att arbeta utifrån de premisserna gör också att det blir ett mycket bättre resultat. Det är inte vanligt att kreativa näringar har det förhållningssättet när det kommer till det kommersiella tänkandet och det vill jag hitta mer utrymme för.

E: Det är samma sak med matklubben, vi vet inte vad det exakta resultatet blir. Vi ger ramar, människor och sammanhang. Sedan vad det blir av det är upp till konstnärerna, kockarna och de som deltar.

Hur valde ni vilka konstnärer och kockar ni ville bjuda in?
E: Petter har kännedom om mat-världen och jag om konst- och kulturområdet. Vi satte oss ned och listade våra önskegäster. Personer som vi tror kan ta sig an den här utmaningen både med förälskelse och förskräckelse. Det skall ju vara en utmaning. Vi har eftersträvat en mix av väntade och oväntade namn. När listan var klar, började vi matcha konstnärerna och kockarna med varandra för att få till så bra och spännande samarbeten som möjligt.

P: Till exempel har vi parat ihop akademiledamoten Horace Engdahl med Stefano Catenacci som är ansvarig för alla banketter och galamiddagar som serveras på slottet. Designern Bea Szenfeld ville anordna en vegansk middag. Då lät vi henne samarbeta med kocken Maximilian Lundin som har bred kunskap om vegansk mat. Han driver Europas första renodlat ekologiska och veganska restaurang i Stockholm.

unspecified

Men de här paren träffas då innan och planerar den här kvällen de blivit tilldelade?
E: Ja precis, ingen känner varandra sedan tidigare utom Sayan Isaksson och Jan Åman. Alla grupper träffas minst en gång innan. Tanken är inte att konst-personerna skall uppträda och kockarna skall laga mat. Fokus ligger helt på maten, atmosfären och hur den presenteras. Det intressanta är hur de skapar detta tillsammans.

Så värdarna får göra precis vad de vill med rummet? Pimpa lokalen om de känner för det?
P: Ja, de får göra precis vad de vill. De har helt fria händer.

 

Mer info om matklubben finns på www.blekingegatan16.com/matklubb

Planerade kvällar:
28 april – Jan Åman + Sayan Isaksson
27 maj –Ida Klamborn + Carl Berglöf + Thora L Norgård
17 juni – Bea Szenfeld + Maximillian Lundin
23 september – Virpi Pahkinen + Carl Berglöf
28 oktober – Horace Engdahl + Stefano Catenacci
25 november – Reich & Szyber + Carl Berglöf
13 januari 2017 – Poste Restante + Linn Söderström