Inför Gather: ”Tekniken som slår ner journalistiken har styrkan att förnya den”

I morgon kickar Gather Festival igång och klockan 14.30 ska Gerard Ryle, chef för ideella organisationen ICIJ, prata om hur han tillsammans med reportrar världen över lyckades göra ett av historiens största avslöjanden — Panamadokumenten. Därefter ska Aftonbladets politiska redaktör Karin Pettersson prata om journalistikens framtid i en ny demokrati.

Vi lever i en tid när teknologi, förändringar i ekonomi och arbetsmarknad samverkar till att förutsättningarna för många samhällsfunktioner förändras. Journalistiken är en av dem.

– Journalistikens roll att vara ett filter mellan makthavare och medborgare är borta i och med internet och den nya informationsinfrastrukturen, säger Karin Pettersson.

Kraften i journalistiken, så som vi känner den, är på väg att försvagas, menar hon.

– I en tid av att populism och polarisering ökar i samhället ser jag en informationsarkitektur som istället för att mildra effekten av det snarare bidrar till att underblåsa tendenserna.

Det oroar mig på djupet verkligen

Temat på Karin Petterssons samtal är den stora omvälvningen av journalistiken samt den demokratiska förändring vi står inför. Ett exempel som kommer att diskuteras är hur en plattform som Facebook premierar sitt innehåll baserat på hur det anspelar på människors känslor.

– Starkt känsloinnehåll är motsatsen till det som vi menat med ett välinformerat och upplyst samtal och folkbildning. Jag tror att den viktigaste diskussionen vi kan ha nu är vad det här gör med våra samhällen och vad vi kan göra för att skapa någon sorts push-back.

– Det oroar mig på djupet verkligen, avslutar hon.

Men det finns ändå ett ljus i mörkret när den granskande journalistiken gör sig allt starkare. Förra året kunde ett stort nätverk av journalister avslöja hur den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca hjälpt personer och företag att sätta upp brevlådeföretag i skatteparadis.

Sammanlagt läckte en anonym källa 11,5 miljoner dokument och det var den ideella organisationen ICIJ som koordinerade granskningen av dokumenten. Med hjälp av 376 reportrar i 76 olika länder kunde man genomföra granskningen. Panamadokumenten ledde till att flera ministrar fick avgå och Islands premiärminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson blev en av dem. Många länder förändrade även sina lagar efter Panamadokumenten.

Syftet med ICIJ är att sammanföra reportrar världen över för att kunna samarbeta över gränserna. Gerard Ryle kommer att dela med sig av hur ICIJ kunde möjliggöra en sådan stor granskning som Panamadokumenten och vad tekniken hade för roll i genomförandet.

Hur ser du på den granskande journalistikens framtid?

– Vi behöver vi föra samman reportrar men också använda oss av tekniken. Min teori är att tekniken som slår ner journalistiken har styrkan att förnya den – och det är det vi försöker göra, säger Gerard Ryle.

Efter samtalen med Karin Pettersson och Gerard Ryle återstår Q&A om en era av ”post-truth”. Förra året valdes ”post-truth” till årets ord av ordboken Oxford Dictionaries. Adjektivet beskriver en värld där känslor och personliga övertygelser har större betydelse än fakta när det gäller att påverka opinionen. Under 2016 ska användningen av ordet ha ökat med 2.000 procent. Framförallt användes det i samband med Brexit och Donald Trumps presidentkampanj.

Om knappt ett år är det riksdagsval i Sverige och att få möjligheten att diskutera opinionsbildning och vad som är sanning på ett forum som Gather känns högaktuellt. Vi ses där!

Om du fortfarande inte har skaffat biljetter till konferansen så skynda in in på gatherfestival.com/#tickets. Ange koden GATHERxRADAR så får du nu 20% på hela konferensbiljetten till Gather, inklusive access till alla tre musikfestival-kvällar.