Introduktion: Monkinodraw

Monkinodraw heter egentligen Moa Romanov och är konstnär, feminist och modeälskare. I hennes blogg på Radar kan man ta del av hennes konst, kläder, tankar, åsikter och upptåg. Vi ställde henne några frågor för att få veta mer om vem hon är.

Berätta mer om dig själv.
– Jag är ett tjugoårig argsnäll supermångsysslare born n raised på Västernorrlands vackra kust. Just nu pluggar jag måleri på Göteborgs konstskola. Tror på glädje och frid genom kreativitet, kärlek, vettig självkänsla och feminism. Är en följeslagare av internetgenerationen, drömmar, buttdicks och fuck da system-rörelsen. Tycker om fulkul-kläder, secondhandskattletande, skräcknoveller, billigt snus, reddit och bakismat.

Var hittar du inspiration till ditt konstnärliga skapande?
– Världens svåraste fråga, det är så svårt att pinpointa var idéerna kommer ifrån. Man får små pusselbitar, fragment av idéer, från sånt man stöter på i vardagen. Det kan vara på internet, i en diskussion, i en dröm eller vart som helst, och så plötsligt har man tillräckligt många pusselbitar för att ha en ram till en idé, ett nytt verk. Jag målar ju alltid figurativt, alltid med människoporträtt och med en rätt ofrivillig strävan efter realism (till viss mån iallafall), och då kan man hitta grym teknisk inspiration hos konstnärer som till exempel Turf One eller gamla religiösa gubbar som typ Maso di Banco. Konstnärer jag inspireras av på ett jävlahelveteaaaahhhvilkenbraidé-plan är just nu Jason DeCaires Taylor samt Frida Kahlo. Annars har jag några eviga favoriter – Liv Strömquist, Nanna Johansson, Aron Wiesenfeld, Hayao Miyazaki och Gustav Klimt.

IMG_3042.jpg_effected

Vad gör du om tio år?
– Åh herre min je, jag har verkligen svårt för den här frågan. Vad är det för mening att spekulera? Det förstör ju nöjet! Vad som helst kan hända! Sug på den! Ända tills jag dör har jag frihet och möjlighet till att bli vad jag vill, till att göra vad jag vill.

Varför bloggar du?
– För att det finns mycket jag vill säga, visa och diskutera. Det är en grym plattform för mig att etablera konsten och få ut tankar jag vill hälla över vårt ibland helt förtappade samhälle. Och så tycker jag ju om att skriva och fota, så det är ju bra härligt att ha ett forum att spilla ut sådant på. Sen har jag skrivit dagbok hela mitt liv så det kom liksom naturligt att det skulle bli en blogg.

Vad brukar man få se i din blogg?
– Ett tonårsluktande hopkok av sjuttiotalsbraller, vardagspepp och vardagsdepp, vanligt modebloggande, kaffehetsig arg samhällskritik, nån trevlig gif, lite work in progress-konst och ba en slice of dat sweet brudar äger-tänk. För det gör vi. Och om ni är inne och kollar, glöm inte lägga ett öga på kommentarsfältet för där vädrar läsarna ofta väldigt vettiga och fina funderingar.

Moas blogg hittar du här.