Jessica Sidenros – Parallella universum

Med kameran som verktyg skapar Jessica Sidenros parallella universum fyllda av magi, drömmar och fantasi. Hon arbetar med att tolka känslor och omvandla dem till bild och drivs av att romantisera det subtila i livets mellanrader.
Vi blev förtrollade av Jessicas fantastiska bilder och bestämde oss därför att ställa lite frågor till den Berlinbaserade magikern.

editorial för Odalisque

Hur började ditt intresse för fotografi?
– Jag har alltid varit intresserad av gestaltning och att skapa mina egna världar. När jag var runt 10 år började jag göra korta filmer med mina kompisar, jag minns att jag redan då tyckte om att gestalta olika stämningar och känslor.
I vissa perioder var jag besatt av inredning och i tidiga tonåren började jag gestalta i form av dans. När jag 15 år gammal köpte jag min första systemkamera, då var det som att jag förstod vilket verktyg jag hela tiden letat efter. Nu kunde jag till fullo skapa mina egna fantasivärldar. Jag blev som förälskad och allt annat i min värld försvann.

editorial för Odalisque

 

lookbook för Yulia Kjelsson

Vad är det bästa med att arbeta som fotograf?
– Att skapa bilder för mig är att jobba med känslor, varje märke har en känsla de vill förmedla genom sina lookbooks och kampanjer. Att tolka den känslan och omvandla det till bild är det bästa med att arbeta som fotograf enligt mig. Att genom ljus, poser, komposition kunna förmedla olika budskap.

Kampanj för Gudrun&Gudrun

Vad inspireras du av?
– Vardagens poesi, naturen, människor och sagor! Att romantisera det subtila i livets mellanrader. Men också mycket av andra kreatörer och konstnärer. Vivian Westwood, Sarah Moon, Tim Walker för att nämna några.

Kampanj för Yarnmade

Varför valde du att bli just modefotograf?
– Jag har alltid varit intresserad av mode, under en period i tonåren trodde jag att jag skulle bli designer istället. Jag gillar hur man kan utrycka saker med kläder, allt från poltik till poesi. Jag gillar hur varje märke har sin egen image, sin egen värld.

Lookbook för Coquito

Känner du att du hittat din stil fotomässigt?
– Ja det tycker ja till största delen, sen är det inte sagt att den inte kommer förändras med mig. Jag tror på att inte låsa fast sig för mycket i sin kreativitet, utan låta kreativiteten växa och förändras i takt med att själv gör det genom livet.

Editorial för Babiekins

Hur kommer det sig att du bor i Berlin?
– Jag pluggade för 6 år sedan på Gamleby fotoskola, när det var dags för praktik så gjorde jag den i Berlin, då blev jag så förälskad i staden att jag beslöt mig för att stanna.

Kampanj för Yarnmade

Tror du att det är annorlunda att jobba som fotograf där gentemot hur det är i Sverige?
– Det är väldigt mycket kreativa människor i den här staden, vilket skapar ett inspirerande klimat som jag trivs i. Men här är också många mindre seriösa kreatörer, det har gjort att det ibland varit svårare att hitta bra professionella människor att jobba med. Men det förändras hela tiden i takt med att staden växer. Sen så har ju språket såklart varit tufft ibland, att styra stora jobb på tyska har inte alltid varit helt lätt!

Kampanj för Yarnmade

Har du något drömjobb?
– Om Valentino skulle göra kläder för barn så skulle jag vilja göra den kampanjen, det kittlas i magen vilka poetiska drömvärldar vi skulle skapat!

Vilket jobb som du gjort hittills är du mest stolt över?
– Det är nog min senaste kampanj för märket Minimalisma, vi hyrde att stort gammalt baletthus i Zürich och fyllde huset med barn.

Kampanj för Minimalisma

Du fotograferar mycket barn, hur kommer det sig?
– Jag älskar att dyka ner i barnens värld, och fånga den magin som ofta gått förlorad någonstans hos många vuxna. Deras känslor är så äkta, drömvärldarna jag bygger med dem, är på riktigt. Det handlar mer om att fånga känslor och mindre om trender.

lookbook för Ade Velkon

– Att jobba med barn är alltid ett äventyr, ett äventyr som kräver mycket energi och tålamod. Man kan aldrig helt förutse en plåtning, vilket såklart både kan vara till nackdel och fördel. Men dagarna blir alltid väldigt levande och färgstarka!
Jag arbetar fortfarande mycket med women’s wear, så det är kul med en mix!

Jessica

Jessicas hemsida och instagram