Summering Gather 2017

För en vecka sedan avslutades den första upplagan av Gather Festival — och det lär inte bli den sista. Under tre dagar möttes hundratals människor på Nobelberget i Stockholm för att ifrågasätta, samarbeta och tänka annorlunda. Festivalen blev en plattform där människor kom för att berätta om sina erfarenheter och utbyta idéer inom fem utvalda fokusområden: Democracy, Urban Planning, Economy, Communication/Design and Human Vs. Machine. Vi är övertygade om att Gather är en rörelse satt i rullning som har potentialen att utvecklas vidare.

Festivalen startade med en överraskande öppningsceremoni, något som den första talaren Lucy Mcrae beskrev som den ideala morgonen “Hihop poetry, laser show and meditation”. Lucy inledde med ett samtal om ämnen som kom att prägla hela festivalen: om de kreativa drivkrafter som uppkommer genom att göra saker annorlunda — hur teknologi och kreativitet kan samverka och möjliggöra för saker vi ännu inte känner till.

De följande dagarna kom att handla om allt från Virtual Reality, den oändliga tillgången till data, att bygga interaktiva publika utrymmen i våra närområden till hur ett a4-papper kan omvandlas till musikskapande DJ-plattor. En talare som exemplifierade detta var Vu Bui, både COO för Mojang som bland annat står bakom spelet Minecraft samt grundare av organisationen Block by block foundation. Han talade om hur Minecraft, som tillåter barn och unga att bygga miljöer i spelet, kan användas för att involvera samma grupp i stadsplanering.

Förutom inspirerande föreläsningar bjöd Gather på så kallade Solution Labs, vilka alla arrangerades av Svenska Institutet och  Tankeapoteket. Dessa labs bestod av mindre workshops centrerade runt olika teman: Sveriges Radio runt unga och valet 2018, Accenture om Fryshusets utmaningar framåt, Tankeapotekets egna om framtid, hållbart mode samt Nattekonomi. Främmande människor som tillsammans under tre timmar skapade idéer och potentiella nya lösningar.

Mirik Milan

Under temat nattekonomi fanns en inspirerande talare, Mirik Milan, som under fredagen också arrangerade en tre timmar lång så kallad “Nordic Night Mayor Summit”. Mirik Milan är en så kallad “Night Mayor” för Amsterdam och leder där arbetet för att beslutsfattare och politiker ska förstå nattkulturens inverkan på ett lands ekonomiska välmående. Klubbar, barer och andra natt-relaterade företag betraktas ofta som anledningen till stökiga gator och ibland som våldsfrämjande i ett resultat av fylla, droger och annat. Mirik Milan menar att man, istället för att instinktivt stänga ner sådant som potentiellt kan skapa problem, måste se till alla de positiva förutsättningar nattkulturen leder till: stor mängd arbetstillfällen, gemenskap och levande nätter som i sin tur bidrar till den totala nattekonomin där även sjukvård, kommunikationer och restauranger mm ingår. Detta initiativ har spridit sig runt om i Europa, och börjar även röra sig ännu länge bort i en tid när allt fler klubbar stänger ner. NY-times skriver här om vad en Night Mayor skulle kunna innebära för New York City.

Omar Souleyman

Att detta ligger Gathers grundare Jakob Grandin (även grundare av Trädgården) varmt om hjärtat är enkelt att förstå. Gathers tredje starka ben var just en musikfestival belagd på tre olika scener med tre olika teman. Kägelbanan på torsdagen, Trädgården på fredagen och Nobelberget på lördagen. Artister som Amanda Bergman, Naomi Pilgrim, Honey Dijoon, Gidge, Maya Laurenco och den beryktade Omar Souleyman spelade på festivalen som lät de innovativa dagarna gå över till gemenskap in natten — precis som tanken om den levande nattekonomi förespråkar.

Under festivalen lanserades också en event-app som gjorde det möjligt att hålla koll på föreläsningarna och socialisera med besökarna på plats. Kanske är detta något som kommer att leva vidare? Finns tillgänglig till iPhone på AppStore.

Vi tackar Gather för påminnelsen om att idéer är oändliga och att de behöver delas med av. För påminnelsen om hur viktigt det är att träffa människor från olika bakgrunder och discipliner. Slutligen för påminnelsen om att samtalet är fundamentet till en demokratisk framtid.

   
  

  
  

Alla bilder är tagna av Beata Cervin