Tio frågor till Kristoffer Appelquist

Kristoffer Appelquist har gått från att vara klassens clown till att bli årets komiker. Nu sätter han upp en show om landet han drömt om, men aldrig satt sin fot i. Landet utan jantelag.

Kristoffer Appelquist älskar USA. Men han har aldrig varit där. Hans kärlek till det stora landet i väst är en snarare en dröm. En dröm om ett land där vem som helst kan bli vad som helst. Själv har Kristoffer blivit en av vårt lands mest älskade komiker. Han har stått på massvis av scener och medverkat  i mängder av TV-program. Han har tränat svenska kändisar i standup och fått soldater i Kosovo och Afghanistan att skratta. Han har gått ifrån att vara klassens clown till att år 2012 bli utsedd till årets manliga komiker. Nu har Kristoffer i en sann amerikansk anda av att vem som helst kan göra vad som helst har satt upp en egen talkshow hemma i sitt hus i Sunne. Samtidigt ska ut på turné med en egen show om landet han drömt om. Drömmen om Amerika.

Vad är det bästa med USA?
– Jag VET inte, för jag har aldrig varit där. Men det verkar ju totalt saknas “jantelag” och det verkar väldigt skönt. Det verkar vara ganska högt i tak för människor som vill göra sig märkvärdiga. Som jag till exempel!

Hur kommer det sig att du aldrig åkt till USA?
– Det är dyrt. Nu på sistone har jag väl haft råd men då har jag inte haft tid. Det ÄR en stor grej att åka över Atlanten, väl?

Under hashtaggen #doamerika har du samlat in tips för att kunna leva så amerikanskt som möjligt under turnén. Har du fått tillräckligt med tips för att kunna klara det?
– Nej! Jag har fått MÅNGA tips men bara från vissa få städer. Jag undrar fortfarande hur jag skall kunna turnera så amerikanskt som möjligt i städer som Västerås, Kalmar och Jönköping. Jag vill att alla skall hjälpa mig på #doamerika och såklart på min sida på Facebook.

Vad var tanken med din talkshow Hemma hos Appelquist?
– Att jag skulle få bjuda vilka gäster jag ville och prata om vad jag ville hur länge jag ville. Dessutom är det på tiden att folk börjar åka till Sunne för att träffa mig istället för att det alltid ska vara tvärtom.

Vilka gäster har du bjudit in hittills?
– Jonas Gardell. Resten är hemligt!

Hur ser du på skillnaden mellan att stå på scen och att stå framför kameran?
– Det är ganska samma sak. Men visst, man får mycket energi från publiken. Men ofta har man ju någon sorts publik även när man filmar eller gör TV. Finns det ingen publik alls så får jag problem. Jag är en skratt-hora nämligen..  

Du har sagt i en intervju att du är stolt över det du gör. Vilket är ditt livs stoltaste ögonblick?
– Mitt livs? Mina barn har gjort mig stolta MÅNGA gånger. Min fru också. Men om det gäller mitt jobb så är det nog när LEGENDEN Gösta Ekman sa att han inte hade skrattat så mycket på länge efter en av mina föreställningar.

Du har även turnerat inför svenska soldater i Afghanistan och Kosovo. Hur var soldaterna som publik?
– Det är en ära och ett nöje att få uppträda för våra hjältar. Soldaterna är en helt vanlig publik, som vilka sjuksyrror, dagisfröknar eller brandmän som helst. Men visst, de har ofta varit hemifrån ett bra tag när jag kommer ner. Det betyder att de är ganska svältfödda på underhållning. Så på så sätt är de ju en tacksam publik.

Var du klassens clown?
– Japp! Från ettan till nian. Sen slutade jag skolan. Då blev jag arbetsplatsens clown istället.

Vad eller vem skrattar du själv åt?
– Eddie Izzard, Babben och Amerikas Funniest Home Videos.

Drömmen om Amerika har premiär i Stockholm den 20 mars. Här hittar du alla turnédatum. Om några veckor kommer man att kunna se Kristoffers talkshow Hemma hos AppelquistPocket Entertainment.