Under the Radar: Mira Aasma

Mira Aasma är 21 åringen från Göteborg som trots sin ringa ålder redan hunnit släppa singlar, EP och ett album. Mira är just nu aktuell med singeln Witches, en låt om kvinnlig frigörelse med ett tydligt feministiskt budskap.
Vi på radar kände oss nyfikna på den coola electropop-artisten och stämde träff med henne för att ställa lite frågor.

Din senaste singel heter Witches, vilken häxkraft skulle du vilja besitta?
– Att kunna trolla bort de strukturer, normer och hierarkier som får folk att förstöra sig själva och varandra. I det ingår såklart också att flyga kvast.

Du är från Göteborg men bor numera i Stockholm, var trivs du bäst?
– Både och, är väldigt nöjd över att ha två hemstäder! Just nu passar det bättre att bo i Stockholm och jag har ju det mesta av mitt liv här, men är i Gbg ibland och proddar och spelar och då har jag alltid hur kul som helst.

Favoritklubb i Göteborg och favoritklubb i Stockholm?
– I Göteborg är väl Pustervik alltid en favorit för mig, där har jag både diskat ölglas och headlineat stora scenen och allt däremellan haha. Det fanns ju lite större variation på svartklubbar för ett par år sen men verkar som att det blivit lite svårare att arrangera på senaste, gissar att det är samma grej överallt. I Stockholm är det lite mer utefter sammanhang och om någon kompis spelar/DJar nånstans, tråkigt svar men är typ alltid på olika ställen. 

Om du var tvungen att vara med i en realityserie vilken skulle det vara?
– Jag har en duo tillsammans med Anna Törnqvist som heter Italo Bitches som kommer från Planet Bi_ttt_ch som ligger en bit bort ifrån jorden, tror de skulle kunna klara sig ganska bra i typ Robinson eftersom att de inte har samma grundbehov som människorna. Dock skulle de flippa direkt på alla män (finns inga män på Planet Bi_ttt_ch) så det kanske skulle sluta illa ändå.

Vad gör du när ingen ser?
– Shuffle dance-tutourials.

Vilken artist skulle du helst vilja göra ett samarbete med?
– Laura Mvula och Enya, vi skulle göra soundtracket till nästa Planet Earth och sen köra en featuring-show med The Knife som vi turnerar runt med i olika grottor.

Om du bara fick äta en sak för resten av livet?
– Mango!!! Måste dock flytta någonstans där jag kan ha en mangoodling för att inte tvinga mangosarna att resa så långt.

Dina 3 favorit instakonton?
–Oskonheter
är roliga, gtsalong som gjort mitt omslag och vadharhänt som är ett spel som jag och mina kompisar kom på i helgen, är uppe i 2 följare än så länge så det går framåt.

Om du fick heta vad som helst utom Mira vad skulle du heta?
– Electra eller Aurora!

Din senaste anteckning i mobilen?
– Italo Bitches setlist när vi spelade på Dunderklubben i Cbg, det var för barn ca 0-10 år så vi gjorde en cover på Lilla snigel och översatte vår låt ‘Pussy like that’ till ‘Snippa som min’:

Hur ser din sommar ut?
– Är så taggad på att spela in en ny EP som jag skrivit på under året, sen ska jag spela en del live, jobba lite, åka på ett par festivaler, förhoppningsvis resa nånstans! Ganska oplanerad än så länge vilket känns ganska skönt.