Unforgettable Night

Den digitala utställningen Unforgettable Night samlar bilder av nätterna man minns. En av de nätterna dokumenterades av Ylva Lundberg och Malin EvrenosHär visar de några av bilderna som inte fick komma med i utställningen och berättar mer om en kväll de alltid kommer att minnas.

Den digitala utställningen Unforgettable Night handlar om nätterna man minns. Till utställningen har sex fotografer dokumenterat sina minnesvärda nätter i Köpenhamn, Paris, London, Milano, Stockholm och Amsterdam. Utställningen har initierats av underklädesmärket Björn Borg som en del av en deras kampanj #unforgettablenight. Med kampanjen vill de slå ett slag för de spontana utekvällarna och de vågade nätterna. I Stockholm fick fotograferna och DJ-duon Ylva Lundberg och Malin Evrenos uppdraget att skildra en natt ute och resultatet blev en kväll av bollhav, kuddkrig, dans och hårdrockare.

– Det fanns egentligen inget som sa att vi var tvungna att arrangera värsta kvällen, men vi gillar att maxa med sånt här, säger Ylva och Malin. Vi fixade en massa god dricka från Grolsch och Jack Daniel’s och Berns lånade ut en hotellsvit som vi fyllde med de sjukaste propsen vi kunde tänka oss, som ett vuxenbollhav, en kopia av Justin Bieber i verklig storlek och accessoarer från Pom Pom Parlour. Sedan fixade vi lista på några av våra favoritställen i Stockholm och ringde våra festligaste, stökigaste och mest färgglada kompisar. Så var det bara att klippa av bromsarna och köra.

En av bilderna från Ylva Lundbergs och Malin Evrenos oförglömliga kväll.
En av bilderna från Ylva Lundbergs och Malin Evrenos oförglömliga kväll.

– Efter att tänjt rätt rejält på hur mycket man kan röja i en hotellsvit utan att bli återbetalningsskyldig samlade vi ihop gänget och drog till Marie Laveau där vår kompis Mackan spelade skivor. Vi simmade runt i slush, grafitti och rök några timmar och vände sedan tillbaka trupperna mot Berns och Gallery 2.35:1. När sedan den kombinerade musikstudion, gympasalen och bastun där vi skulle ha efterfest sket sig, dök vår kompis Martin upp som en stor, hårig, räddande ängel. Han fixade ett monster till efterfest trots att hans mamma låg och sov i gästrummet. Jag tror att hela stan kom, inklusive en beväpnad man utklädd till gris och en liten naken tjej som tyvärr blev censurerad från bilderna.

Ylva och Malin träffades i början av 2009 när de båda studerade på Handelshögskolan i Stockholm. Vid sidan av utbildningen utforskade de Stockholms klubbkultur och började snart att själva spela skivor, arrangera klubbar och fotografera nattlivet under namnet Y+M. Nu tycker de att Stockholm börjar bli litet, men säger att de gillar det ändå.

– Stockholm är ju en liten ankdamm, vilket är både dess charm och fall på samma gång. Utomlands är svartklubbarna svartare, bokningarna flådigare och urvalet bredade, men eftersom man känner alla här blir det ändå en mysig hemmafestkänsla.

DSC07922
En av bilderna från Ylva Lundbergs och Malin Evrenos oförglömliga kväll.

Vad skulle ni vilja förändra i Stockholms klubbliv?
– Man skulle vilja bli förvånad oftare. Vi älskar när fester är oförutsägbara och överträffar ens förväntningar. Det borde inte finnas några gränser för vad som skulle kunna inträffa under en kväll. Som arrangör försöker man ju att ständigt komma på nya saker och inte fastna i tankemönster, men det är svårt. Speciellt när man ofta har en rätt tanig budget. Lite önskar man ju att svartklubbarna faktiskt var svartare, bokningarna flådigare och urvalet bredare… men vi gillar ändå Stockholm.

När det kommer till bilder av klubblivet säger de båda att de ser det som sin uppgift att utplåna det traditionella och stela mingelfotot.

– Vi hatar egentligen eventfoto. Vi tycker oftast det ser tråkigt och utstuderat ut. När vi började fota tog vi ofta strypgrepp på folk som bara stod och gjorde töntiga poser, så de skärpte till sig. Fest är kul och ska fångas på ett kul sätt. Med Unforgettable Night fick vi verkligen en chans att visa hur vi tänker när vi fotar och hur man kan berätta en historia genom bilder.

– Det som är fint med klubbfoto är att plåta fulla människor lite är som att plåta barn. Folk är spontana, okonstlade och spexiga. Det finns oftast kul ljus att jobba med, det händer mycket och allt går fort. Det är en utmaning att fånga de där flyktiga ögonblicken man antingen kommer ihåg för alltid, eller inte ens minns nästa morgon.

YLV M
Malin Evrenos och Ylva Lundberg.

Hur ser framtiden ut för er?
– Vi har just släppt vår första låt, en remix vi gjort till en kampanj för Sourz. Sedan vill vi fortsätta spela skivor och göra musik. I sommar hoppas vi på att bli bokade till en massa festivaler, mest eftersom vi aldrig varit på någon riktig festival. Vad gäller fotandet, så fotade vi extremt mycket under 2012, flera kvällar i veckan, varje vecka. Nu satsar vi på att göra färre men större och roligare projekt, som till exempel Unforgettable Night. Kanske även ha en utställning, det vore jävligt kul.

Bilderna som Ylva och Malin skickade in till Unforgettable Night hittar du här. Här hittar du deras tumblr och här kan du höra deras musik.