Radar rekommenderar v. 15

James Blake – Overgrown
Något melodiösare och mognare, men minst lika bra. James Blakes senaste skiva Overgrown tar vid där den självbetitlade debutskivan slutade. Det är skirt och själfullt, även när RZA från Wu-Tang Clan bryter den sakrala stämningen på Take a Fall For MeHär kan du lyssna på hela skivan.

The Place Beyond the Pines
Derek Cianfrances senaste film är ett episkt drama som rör sig mellan tivolin, husvagnar och skogsdungar med Ryan Gosling, Eva Mendes och Bradley Cooper i huvudrollerna. Det som börjar som en en flyktig kärlekshistoria mellan motorcykelstuntmannen Luke och servitrisen Romina slutar med bankrån, död och desperation. Det är smutsigt och sorgligt och vackert. Se den på bio nu.

BDzBZs-CAAE8FH6
Rocks in Africa. Foto: Chris Hadfield

NASA eller MoMA?
Rymd eller konst? Konst eller rymd? I ett bildreportage visar tidningen The Atlantic hur förvillande lika bilder från rymden kan vara moderna målningar. När de ställer bilder tagna i rymden av fotografen Chris Hadfield bredvid målningar av konstnärer som Gerhard Richter och Vincent van Gogh är det svårare än man tror att se vad som hör hemma på NASA och vad som skulle kunna hänga på MoMA, Museum of Modern Art i New York. Här kan du själv testa. 

Junip – Line of Fire och Your Life Your Call
Svenska bandet Junip släpper sin andra skiva den 23 april, men redan nu kan man se och höra två av låtarna. Musikvideorna till Line of Fire och Your Life Your Call hänger samman och blir tillsammans till en berättelse om undanträngda känslor och begär. Bakom videorna står den lika skickliga som egensinniga dokumentärfilmaren Mikel Cee Karlsson. Här ovan kan du se del ett i Line of Fire och här kan du se del två i Your Life Your Call. 

Den svenska tystnaden – Född i Malmö
I juni förra året avled en medelålders kulturarbetare i Malmö efter att han blivit påkörd av en yngre drogpåverkad man som vansinneskört genom Malmö. Den var en händelse som skakade både Malmö och Sverige. Nu har bandet Den svenska tystnaden tolkat händelsen i en nedstämd men finstämd poplåt. Född i Malmö är en av fyra låtar från Den svenska tystnadens kommande EP Fyra fall av fattigdom som släpps den 22 april.