Radar rekommenderar v.17

Jim Naughten – Conflict and Costume: The Herero Tribe of Namibia
Under kolonialtiden tog Tyskland makten över ett av de kargaste hörnen av den namibiska öknen där det bodde människor ur stammarna San, Nama och Herero. De tyska missionärerna tvingade befolkningen att konvertera till kristendomen och klä sig efter det europeiska modet och med tiden så blev de tyska soldatuniformerna och viktorianska klänningarna en del av Hererostammens traditioner. Än idag bärs de viktorianska kläderna vid ceremonier, festivaler och begravningar både av tradition och som ett sätt att hedra dem som satte livet till i kampen mot kolonialismen. Siluetten har kommit att utvecklas något sedan kolonialismens dagar och idag inkluderar även de huvudbonader av kohorn som kvinnorna bär som ett sätt att visa på boskapens betydelse. I Jim Naughtens bilder av Hererostammen står de uppställde med den karga öknen som bakgrund, vilket låter människorna, kläderna och historien att tala för sig själva. Bilderna finns med i boken Conflict and Costume: The Herero Tribe of Namibia som nyligen släppts på bokförlaget Merrell och kan även ses här.

David Guetta ft. Akon & Ne-Yo – Play Hard
Efter att ha regisserat musikvideor åt band som The Knife, Röyksopp och Miike Snow har den svenska konstnären och musikvideoregissören Andreas Nilsson nu tagit sig uppåt i musikvärlden. Han senaste skapelse är en musikvideo åt David Guetta som inte kan beskrivas som annat än en kavalkad av surrealistiska dansare, cowboyboots och tävlingsdeltagare från Miss America. Det är lika märkligt som det är härligt. Missa heller inte hans video för 2 Chainz och Kanye Wests Birthday Song.

The Cave, Version II. , 2007.
Cecilia Ö-malm Krajcikova – The Cave, Version II., 2007.

SCARF – Scandinavian Art Fair
Nu har Sandinavian Art Fair slagit upp dörrarna här. SCARF är Skandinaviens första digitala konstmässa. En mängd skandinaviska gallerier medverkar med tolv konstverk vardera. Är du sugen på en teckning av Ragnar Perssonen skulptur av Makode Linde eller ett digitalt collage av Cecilia Ö-malm Krajcikova kan du gå in på SCARF och lägga ett bud. Eller så kan du bara surfa runt på sidan och titta på ett urval av den mest spännande samtida konsten.

Oskar Linnros – Hur dom än
Nu har Oskar Linnros släppt sin första musikvideo någonsin. Låten Hur dom än är den första singeln från den skiva som släpps senare i vår. I kontrast till den poppigt melodiska låten är musikvideon en mörk och suggestiv historia. Med sig i videon har Oskar dansare, en solnedgång och ett hav av blomjord. Bakom regin står Magnus Härdner.

David Dencik – Moon Rider
Nu finns den den danske regissören Daniel Dencik långfilmsdebut Moon Rider på SVT Play. I filmen får man följa artonårige Rasmus Quaade, Danmarks mest lovande tävlingscyklist i en resa som går både uppåt, framåt och inåt. Det är en berättelse både bildligen och bokstavligen inifrån Quaades hjälm. Musiken är skriven av svenska Erik Enocksson som tidigare skrivit musik till filmer som Farväl Falkenberg och Man tänker sitt. Sen den här.