Paolo Roversi – Tanel Bedrossiantz, in a dress from...

jpg_034

Ur Grimes video Venus in Fleurs.

436502916_1280

Robyn ur dokumentären Ström åt folket.

kspecial-stromatfolket-03_9
The-National-Press-Photo

Radar rekommenderar v. 19

Arkitektur- och designcentrum – Mode för alla?
Arkitekturmuseet i Stockholm har bytt namn till Arkitektur- och designcentrum och kommer som namnet antyder att inkludera alltmer design i sin verksamhet. I mitten av juni öppnar utställningen The Fashion world of Jean Paul Gaultier: From the sidewalk to the catwalk och som en uppladdning inför utställningen håller museet i samtalskvällen Mode för alla? på tisdag den 14 maj. Då samlas Maria Ben Saad, journalist och lektor i mode på Beckmans, Nathan Hamelberg, digital redaktör på Arkitektur- och designcentrum, Louise Wallenberg, docent och föreståndare vid Centrum för Modevetenskap och Robert Nordberg, modechef på Plaza Magazine, för att med utgångspunkt i den kontroversiella Jean Paul Gaultier diskutera den motsägelsefulla modevärlden. Leder samtalet gör journalisten Salka Hallström Bornold. Läs mer här.

Grimes – Venus in Fleurs
Venus in Fleurs
 kommer från Grimes debutskiva Geidi Primes som släpptes för några år sedan, men det är inte förrän nu vi kunnat se musikvideon till låten. Bakom videon står hennes kompis Video Marsh som spelade in materialet i The Reifel Bird Sanctuary i British Columbia. Det är en stillsamt poetisk skildring av fåglarna som samspelar väl Grimes skira stämma. “I think it’s very very beautiful and haunting and peaceful and scary”, säger hon själv om videon.

Ström åt folket
Dokumentären Ström åt folket går igenom den svenska elektroniska musikens historia. Den börjar med musikern Rune Lindblad som på femtiotalet insåg att stadens ljud också är musik och slutar med världsstjärnor som Robyn och Swedish House Mafia. Med intervjuer, arkivmaterial och massvis av musik så reder dokumentären ut hur den elektroniska musiken gått från att vara missförstådd och motarbetad till att bli en musikalisk självklarhet. Bakom filmen står musikern Håkan Lidbo som valt att klippa filmen i samma tempo som musiken, 125 bpm. Du kan se den på SVT Play fram till den 2 juni.

The National – Sea of Love
Den femte maj spelade The National sin låt Sorrow i sex timmar i streck på MoMa i New York. Framträdandet var en del av den isländska konstnären Ragnar Kjartanssons installationsprojekt A lot of Sorrow och beskrevs som ett sätt att utforska “the potential of repetitive performance to produce sculptural presence within sound”. Snart släpper bandet skivan Trouble Will Find Me och i veckan kom videon till singeln Sea of Love. Med stillastående kamera filmas hur bandmedlemmarna iklädda svarta kostymer obehindrat ger järnet samtidigt som en bedårande liten pojke spelar luftgitarr.