Radar rekommenderar v. 24

Gunnel Wåhlstrand på Uppsala Konstmuseum
Med sina detaljrika och storskaliga tuschmålningar har Gunnel Wåhstrands blivit en av Sveriges mest spännande samtida konstnärer. I sitt skapande utgår hon till stor del från fotografier från släktens fotoalbum, där hon målat av fotografierna med tusch på papper. ”Det ligger en hemlighet i motivet och det är bara genom att måla det som jag kan få veta”, har hon själv sagt om sitt skapande. Nu visas en utställning med hennes bilder på Uppsala Konstmuseum som innefattar bilder från 2005-2010 tillsammans med sex helt nya verk. Utställningen visas fram till den 1 september.

The Story of Film
I dokumentärserien The Story of Film tar den irländska filmkritikern Mark Cousins med tittarna på en resa genom filmhistorien. I femton delar berättar han om filmens utveckling utifrån bildtekniker, psykologiska aspekter, politik, ekonomi, estetik, geografi och mode. Serien spänner från filmens födelse med Edison och Lumière fram till dagens globala filmindustri. Se de två första avsnitten på SVT Play här.

År&Dar – Du ligger med andra nu
Bandet År&Dar bildades redan 2007 men har börjat synas allt mer senaste tiden, delvis på grund av sångaren Adam Pålssons medverkan i SVT-succén Torka aldrig tårar utan handskar. I augusti släpper de sin första EP via The Artist House, som delar namn med senaste singeln Du ligger med andra nu. I veckan släppte de musikvideon till singeln, regisserad av prisbelönade Ander Hazelius.

– Videon skildrar en sån där ljus sommarkväll när du är ute, småfull och olyckligt kär. Sen gräver Adam mycket där han står i sina texter så det kändes naturligt att göra videon lite trång, roddig och jävlig precis som Stockholm kan kännas ibland, beskriver Hazelius musikvideon.

Här kan du se bilder från releasefesten som bandet höll i veckan och här kan du läsa en längre intervju med dem.

395203_582448961787703_66149475_n

Craw Craw Craw – Tossing Stones
Med debutsingeln Tossing Stones som släpptes i veckan är Craw Craw Craw det senaste tillskottet i musiksverige. Christopher Alshammar, Robin Wickbom Burevall och Felix Lindberg som står bakom projektet beskriver själva låten som “en berättelse om män i sorg, i ett universum bortom vårt, där skillnaderna mellan fakta och fiktion hålls dolda och det dödliga tar vid”. Lyssna på singeln här.