En söndag i december

Godmorgon! Jag hittade ett gäng bilder från en söndag i mittersta december som jag inte visat er. Precis innan julen kom och vad som känns som månader sedan, trots att det bara rör sig om några veckor bak i tiden. Vi kikar:

Vi dukade upp frukost. Grapefrukt, juice och pocherat ägg plus stekt grönkål.

Vi läste lite i DN, och kollade på Musikhjälpen var i full gång i bakgrunden. Finns inget mer decembrigt ändå.

Förutom kanske snön utanför då, som verkligen öste ned.

Någon timme senare, när det redan hade börjat skymma trots att klockan knappt var eftermiddag, tog vi oss till slut ut.

Och så hoppade vi på tunnelbanan och åkte hit, till St Eriksplan. Gick förbi en av Stockholms finaste gator, Völundsgatan.

Och gick hit, till Bonniers Konsthall. Kanske en av Stockholms mest over-looked museum faktiskt, tycker ofta de har bra utställningar. Som denna gång, med bland annat denna ljusinstallation i entréhallen. Dessutom har de fritt inträde för alla under 25, tips tips.

Sedan gick vi in och kollade de pågående utställningarna med konstnärerna Dora Garcías och Peter Liversidge.

Gillade bland annat denna mycket – Working Title II, som bestod av 45 förslag på verk i en utställning som han postade till Bonniers konsthall.

Vi gick runt länge och tittade.

På masker i guld i mörka rum.

Och videoverk i andra. Sedan gick vi ut i snörusket igen och hoppade på tunnelbanan hem.

I Skanstull köpte vi med pizza hem från Galinas på Teatern, och sedan avslutade vi kvällen i soffan framför Netflix. Bra decemberdag och kväll.

Vad jag läste 2018 & vad jag vill läsa 2019

I en kommentar här på bloggen för någon vecka sedan fick jag frågan om jag kunde lista vilka läsupplevelser jag haft under 2018, plus böcker jag vill läsa 2019. Kul idé tycker jag, för när jag tittar tillbaka så blev det ändå en hel del. Vi tittar!

Böcker jag läste 2018:

Call me by your name – André Aciman
Den första boken jag läste förra året var Call me by your name. Hade egentligen haft den på min läslista hela förra hösten men väntade tills jag sett filmen innan jag betade av den. För er som gillade filmen är boken minst lika bra (minus ingen Timothee Chalamet att vila ögonen på dock). Väldigt het bok, med en annan typ av spänning än i filmen, och ett lite annorlunda slut. Finns på svenska sedan nu i höstas dessutom.

Sången om en son – Joel Mauricio Isabel Ortiz
Överlag var första halvan av året rätt skral på bokfronten och efter Call me by your name läste jag ingenting på några månader. Men lagom till sommaren gick jag förbi Adlibris och köpte Sången om en son av Joel Mauricio Isabel Ortiz. Hade väldigt höga förväntningar på denna, och uppskattade att det var en typ av bok där man omsöm gillade och ömsom hatade huvudkaraktären, men blev inte riktigt blown away. Den kändes lite för krystad för min smak. 

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar – Johannes Anyuru
Tyckte mycket om denna bok av Johannes Anyuru, som också vann Augustpriset 2017, som utspelar sig i någon slags dystopisk framtid som tyvärr inte känns alltför avlägsen. Kan 100% rekommendera.

Flickorna – Emma Cline
En av årets bästa böcker för mig var Flickorna av Emma Cline, där man får följa Evie som blir insnärjd i den krets av kvinnor som omger den karismatiske Russel (löst baserad på Charles Manson). Förstår verkligen varför denna bok hyllats så unisont nästan överallt. Fantastiskt språk och en otrolig skildring av att som ung och osedd vilja finna något slags sammanhang. Läste ut denna på kanske 2 dagar.

Ingen jämfört med dig – Jonas Brun
Denna läste jag i somras, om Stewe, som motvilligt får följa med till sin familjs sommarstuga hela sommarlovet i norra Sverige. Har sett den beskrivas som en svensk Call me by your name, vilket jag kanske inte tycker att den lever upp till, men överlag bra coming-of-age-bok, och helt klart läsvärd.

Hjärtats osynliga raseri – John Boyne
En lite oklar bok, på nästan 600 sidor, om Cyrils liv, från födelse till död i sitt hemland Irland. En riktigt mastig historia om ett land i förändring från 40-talet till nu, om katolicismens bojor, adoption och homosexualitet. Bitvis humoristisk och witty men tyvärr lite för många händelser som var för osannolika för göra historien trovärdig, vilket drog ned hela boken för mig. 

Homonationalism – Anna-Maria Sörberg
Denna lånade jag av min pappa när jag var hemma över sommaren, och är egentligen en någon slags undersökning av homosexualitet ur en politiskt perspektiv. Hur det används av makten för att propagera både öppenhet och samhällets förfall. Himla intressant faktiskt.

Arv och miljö – Vidgis Hjort
Årets kanske mest omskrivna bok bland bloggare i alla fall, och som även jag läste i höstas. Väldigt bra skriven, om familjekonflikter och vem som har rätten till sin egen historia. Läs läs läs!

 

Några böcker jag vill läsa 2019:

Det här året hoppas jag kunna beta av ännu fler (och förhoppningsvis ännu bättre) böcker än vad jag hann med 2018. Hade en tendens att tappa farten i mitt läsande förra året, vilket till stor del berodde på att några av böckerna jag läste inte riktigt var så bra som jag hoppats, så kanske är en ny taktik att helt enkelt inte läsa klart de böcker som jag inte tycker är bra? Hur gör ni andra läsare där ute?

Tre böcker som jag ser fram emot är dock Édouard Louis senaste bok, Vem dödade min far, som kommer ut på svenska i april, Linnea Axelssons Aednan, en berättelse om 1900-talets koloniala historia i Sverige berättat genom två samiska familjer sträckt över flera generationer, samt En pojkes egen historia av Edmund White, som är Whites självbiografiska roman om sin uppväxt som homosexuell under 40- och 50-talets historia. En klassiker som jag klickade hem innan jul men inte hunnit börja läsa ännu.

Vad ser ni fram emot att läsa i år? :)

Ett återseende + vad jag ser framför mig 2019

Godmorgon! 

Long time no see. Jag bestämde för att ge mig själv lite ledigt lagom till att det nya året kom och i och med det loggade jag ut från allt som blogg hette. Men idag kändes det som att tiden var inne att kicka igång det nya året här med. 

En hel del har hänt sedan sist. Bland annat så har jag, febrig och fullproppad med Alvedon, firat nyår i Umeå, hunnit med ett gäng lediga mellandagar och efter-nyår-dagar i Stockholm och till sist börjat jobba efter drygt 2.5 veckors ledighet. Dessutom har jag hunnit fundera en massa på vad jag vill med det nya året. 2018 var så himla mycket ett år där jag försökte lyssna inåt, vara snäll mot mig själv och ge mig själv någon slags mellanår efter 2017 som var så himla tufft med mammas sjukdom och allt som följde. Så här 2 veckor in i 2019 känns dock tiden mogen för att göra mer än att bara vara i tillvaron, och istället faktiskt röra mig framåt, lite mer målinriktat än tidigare. Inte nödvändigtvis mål som i att nå en massa framgångar karriärmässigt och liknande, för där vet jag ärligt talat fortfarande inte riktigt vart jag vill, utan mer mål som jag vet att jag mår bra av och som förhoppningsvis ger känslan av att röra sig framåt. Vi kollar på några av dem:

Bli bättre på att ”ta tag i saker”
I och med att 2018 handlade om mycket om att vara snäll mot mig själv blev det också lätt att jag undvek allt som kändes jobbigt. Tycker faktiskt att det kan få vara så ibland, men i år vill jag bli bättre på att hantera saker direkt istället för att låta det ligga och gnaga i bakhuvudet. För mig funkar det så att om jag bara kommer upp i något slags momentum blir nästa sak att klara av lättare än den förra, medan allt känns oövervinnerligt när jag står still. Det kan vara så smaker som att svara direkt på jobbiga sms och mail, till att inte skjuta på jobbiga jobbsituationer. Inte tänka så mycket helt enkelt, bara göra.

Göra mer av min tid
Ursäkta för oerhört Blondinbelligt mål men känner så himla mycket också att jag verkligen vill göra mer av min tid. Sitta mindre och dödscrolla i telefonen eller spela spel samtidigt som jag gör annat för att hjärnan skriker efter stimulans. Istället vill jag rensa bland vilka jag följer på exempelvis min Instagram och sålla bort sånt som inte ger mig något i utbyte, använda mig mer av appar som ger inspiration och kanske  läsa mer böcker snarare än att spendera en halvtimme med mobilen när jag får tid över. Helt enkelt göra sånt som jag känner skapar något värde för mig.

Jag vill fortsätta lära mig saker, mer än tidigare
Har på sistone känt så himla starkt för att lära mig saker. Strax innan nyår köpte jag The Noma Guide to Fermentation (som jag bloggat om tidigare) och sedan dess har jag läst boken från pärm till pärm och bara sugit i mig ny kunskap. För på tal om punkten ovan så mår jag verkligen så bra av att få sätta mig in i nya ämnen och kunskaper och lära mig nya saker, och tänker därför verkligen ta mig mer tid till det i år. 

Laga mer ny och spännande mat
När vi flyttade från en lägenhet med fullstort kök till en med en liten kokvrå trodde jag att en av sakerna som skulle bli svårt att fortsätta med var just matlagning. Men sedan dess har jag försökt hitta nya sätt att ändå kunna göra god och rolig mat hemma, trots att bristen på utrymme gör allt lite klurigare. Sedan tidigare har jag ju hållit på med surdegsbröd (och det fortsätter jag med), och tack vare Noma-kokboken har jag nu även börjat testa på fermentering, som exempelvis att göra egen kombucha. Kommer säkert sippra in en hel del av det här på bloggen framöver, så hoppas ni tycker det är lika intressant som jag.  

Göra vår nya lägenhet till ett hem
Imorgon bitti lämnar vi över nycklarna till målarna som ska måla om vår lägenhet efter den förra hyresgästen, men efteråt kan vi äntligen börja inreda ordentligt. Få upp tavlor på väggen, sätta upp skåp och hyllor och plocka fram vaser, köpa blommor och så vidare. Jag vill hitta spexiga lampor på auktion och på Blocket och helt enkelt göra denna lägenhet till vår egen på riktigt. Ser så fram emot detta, och lovar visa er varje steg på vägen.

Bli bättre klimatmässigt
Som för många andra blev 2018 ett litet uppvaknande och i år vill jag försöka bli lite bättre på varje front. Försöka äta ännumer vegansk, lokalproducerat och efter säsong, minska min konsumtion och istället hitta saker på loppis och auktion och resa mer klokt och via tåg när det går (jag och Magnus har t ex pratat om att åka tåg ner till Europa i sommar på vår semester). Jag vet att jag inte kommer kunna göra tillräckligt, och brottas som många andra med exempelvis resdrömmar kontra klimatutsläpp, men försöker också att tänka att så mycket som möjligt och som känns rimligt är bättre än ingenting alls. Kanske kan vi hjälpas åt här också, och hitta någon slags bra medelväg? 

Skaka liv i den här platsen
Och sist men inte minst tänker jag att det äntligen är dags att skaka liv i den här bloggen. Som ni kanske har märkt har inte motivationen riktigt funnits där den här hösten, men på senare tid har jag ändå känt att jag saknat att blogga regelbundet. De senaste veckorna har jag funderat en del på vad jag vill fylla den här bloggen med som känns någorlunda meningsfullt, och framöver har jag lite planer på vad som kanske kan bli lite av en nystart här. Men tills dess att det är klart tänker jag att jag fortsätter lite som förr, om än i uppdaterad skrud. Tänker bland annat visa lite vad jag har haft för mig under radiotystnaden här, båda innan och efter julhelgerna, samt gå igenom mina läsupplevelser från förra året, efter önskemål från er läsare. Är det något som ni vill läsa mer om? Kommentera gärna i så fall så ser jag till att det blir inlägg av dessa!

Nu ska jag kila iväg till jobbet. Hoppas ni får en fin januarivecka!

Mitt 2018 – September till december

Vi är framme vid det sista årsresuméinlägget (de tidigare hittar ni här, här och här) och är framme vi hösten. Tanken var att dela upp året i fyra lika delar, men eftersom sommaren var himla lång och den här hösten nästan overkligt kort delar vi upp det lite annorlunda istället. Först ut är september:

SEPTEMBER
September månad var en ovanligt solig en, och sommarens extremvärme spillde över även på den. Vår lägenhet fullkomligt genomsköljdes av sensommarsolen.

Jag försökte mig på surdegsbakande igen efter drygt ett års uppehåll. Gick sådär till en början, men efter tag fick jag till några goda bröd.

Vi vågade oss också på att gå runt i det område som vi hoppades skulle bli vårt. Än så länge var vi dock fast i handläggningstidens limbo och var livrädda för att jinxa.

Vi åt hummus i mängder på Reggev.

Och tog långa promenader i sensommarvärmen. Från Örnsberg.

Över till Hornstull.

Och hela vägen till Mariatorget. Ljuva tider va.

Vi hade en liten valvaka hemma inför riksdagsvalet.

Gick ju som bekant sådär.

Och så budade jag hem världens finaste underrede till det som skulle bli världens finaste matbord, på Bukowskis.

Jag och Magnus tog båten över till Djurgården.

Och promenerade till Rosendal som hade skördefest.

Åt en helt otroligt god “korv med bröd”, med vegokorv, vegetarisk räksallad på gulbetor och tunnbröd.

Sedan hängde vi i äppellunden och drack kaffe.

Och promenerade därifrån längs Djurgårdsbrunnskanalen. Stockholms kanske finaste plats.

Jag återskapade den godaste pastarätten, Pasta a la Norma, som vi åt på Sicilien i somras. Recept finns här, för er som är intresserade.

Vi åkte Voi.

Och gick på Bondens marknad på Söder. Har nog aldrig gått på så många skördemarknader som den här hösten, och kommer nog aldrig gå på färre i framtiden.

Hittade zucchiniblommor.

Som blev en del av en riktig pangmåltid.

Vi träffade Magnus kompis Tove som var i Stockholm en helg. I vanliga fall bor hon i Örnsköldsvik numera, och pluggar på Musikmakarna.

Och så promenerade vi runt på ett Söder som var i princip sommarvarmt. Kommer nog minnas detta året som det med den längsta sommaren någonsin, helt klart.

Åt en massa god mat. Bland annat med Malin på Scandwich.

Med Magnus hemma.

Och på Pizza Hatt med mina kollegor, som avskedslunch för min fina kollega Lotta.

En dag efter jobbet gick jag och Malin på Medelhavsmuseet. Hett tips om man vill gå men inte är så sugen på att kryssa bland horder av ungar som det ofta är på helgerna. Efteråt tog vi ett glas in plus lite snacks i baren en våning upp.

Jag testade också en massa nya frukostar. Bland annat denna turkish delight-bowl från Pom & Floras kokbok.

Och så gick jag och Magnus på Fotografiska för första gången på evigheter. Vi såg utställningen med Lars Tunbjörk, som var så himla bra. Verkligen en av Sveriges bästa fotografer.

OKTOBER
I oktober genomfördes i alla fall en flytt, nämligen av kontor. Mitt jobb flyttade från Kammakargatan inne i stan till Katarina Bangata på Söder. Ett himla lyft faktiskt.

En höstdag tog jag och Magnus tunnelbanan till Bergshamra och promenerade sedan Ulriksdals slott.

Himla fin plats detta.

Efteråt gick vi den korta biten vidare till Ulriksdals trädgård, som var lite som Rosendal fast större. Vi gick runt bland växthusen, åt lunch.

Och sedan vidare till självplocket av äpplen.

Som när vi kom hem fick pryda vårt matbord i någon vecka.

Vi åt goda middagar, som kantarelltoast.

Och så drack vi vin med Signe som kom till Stockholm på besök.

Jag och Magnus gick på Nationalmuseum en dag. Eftersom det hade hållit stängt i dryga fem år var det första gången någonsin för mig som jag besökte museet, så var väldigt exalterad.

Vi gick runt länge i varenda rum och vrå och kollade på svenska och utländska verk, både från förr och närmare nutid.

Hängde lite i biblioteket, som är museets kanske finaste rum.

Njöt lite av solen.

Och avslutade med lunch i museets nya restaurang.

Jag skrev ett inlägg om alla mina kokböcker.

Och efter en flera veckor av bevakning på Blocket hittade jag till slut en skiva till mitt nya matbord. I finaste travertin, var så himla himla nöjd.

NOVEMBER
Sedan kom november och med också Magnus födelsedag. Han blev  uppvaktad med långfrukost och presenter.

Och sedan med middag på Bar Agrikultur på kvällen. Så mysigt, med världens bästa person.

I samband med detta började det också bli mer och mer klart att vi faktiskt skulle flytta, så självklart började vår lägenhet visa sig från sin allra bästa sida. Solen flödade in nästan varenda dag i hela oktober.

Och när vi inte var inne njöt vi av solen ute, och promenerade runt i ett höstigt Stockholm.

Åt ramen såklart.

Och blev kära på nytt i den här staden.

Till slut fick Jag och Magnus skriva kontrakt på vår nya lägenhet.

Och vips så gick det undan. Vi packade ihop vårt hem de senaste två åren.

Och flyttade in i ett nytt.

DECEMBER
December månad började som nästan alltid med Konstfacks julmarknad med Malin.

Gjorde en del bra fynd. Lite färre än tidigare år men å andra sidan har vi ju en del färre kvadratmeter att disponera nu, så får väl anses ok ändå.

Vi julpyntade lite smått med dekorationer i papp.

Och så åt vi en massa goda middagar för att fira in vår nya lägenhet.

Skål!

Jag bakade lussebullar.

Och så tog vi långa promenader i ett grått Stockholm. Om sommarmånaderna kommer kommas ihåg som de bästa någonsin vädermässigt, känns november och december nästan motsatta. Grått, blött och trist nästan varenda dag.

Istället försökte vi göra det mysigt hemma. Tände en massa ljus.

Och åt mat vi tyckte om. Både om kvällen.

Om morgonen.

Och om kvällen igen.

Vi gick på julmarknad på Bleck mittemot vår lägenhet.

Och till slut kom snön, i lagom tid till julen.

Den spenderades ju som sagt i Sundsvall, med min familj och släkt, Magnus och med en massa hundmys. Bästa avslutningen på ett år som faktiskt var himla himla bra. Och