En strosarsöndag – Perspective Studios, pizzaslices & våffelmiddag

Hade ju en sån himla bra helg förra helgen. Precis lagom händelserik utan att vara för maxad. Lite fest, lite mys, lite nytta och lite nöje. Lördagen har ni ju redan sett, men vi kollar söndagen tycker jag!

Unnade mig en sovmorgon innan jag och Maggan klev upp och gjorde en riktigt brakisbakisfrukost.

Toast med västerbottensost, scrambled eggs, färskpressad apelsinjuice med ingefära och grapefrukt it, plus varsin espresso. Kickar igång vilken helgdag som helst.

Efter frukost flyttade vi över till soffan och läste klart DN. Bland annat en så himla bra artikel av Eduoard Louis (den franska författare vars böcker jag läste några veckor sedan om ni minns?) om politik och hur den kan vara livsavgörande för dem som står längst bort från makten. Louis skriver om sin relation till sin pappa, om den ryggskada hans tunga fabriksjobb orsakade och om en rad politiska reformer som gjorts under 2000-talets Frankrike som direkt påverkat hans liv. Finns att läsa här för intresserade!

Vid lunchtid åkte vi in till stan. Passerade Stockholms finaste gata, Falugatan, på väg till Rödabergsgatan.

Där vi skulle kika in Our Legacys garage sale. Fanns väldigt mycket fint, men fick inte med mig något hem.

Istället trotsade vi de isande vindarna och promenerade till Perspective Studios vid St Eriksplan.

Skulle egentligen mest testa lite parfymer, bland annat Framas 1917 och St Paul som finns där, men som vanligt tittade vi mest på annat också. Som dessa fina metallklot.

Eller den här stolen.

Sedan gick vi till ett varmt och rätt folktomt Artisan för att äta lunch.

Köpte två pizzaslices, en med ricotta, pesto och tomat och en med zucchini och lök.

Sedan fortsatte vi att gå i butiker i jakt på saker att fylla våra önskelistor med. Jul snart ju, NK har till och med julpyntat sina skyltfönster.

En stund senare mötte Clara upp och oss följde med oss hemåt där vi lagade detta fantastiska till middag – våfflor! Gör vi annat än att äta våfflor på helger? Tror ej.

Dessa var en bättre variant av bovetevåfflorna vi lagade kvällen innan (recept härifrån), med livets topping på; vegetarisk rom, rödlök, Västerbottensost och smetana. Rekommenderar starkt till alla, alla dagar i veckan.

Och det var den söndagen.

Levande & döda

Det är dags för ett boktips! Nämligen en av författaren Han Kang som jag läste ut förra veckan. Jag läste ju hennes bok Vegetarianen i somras som en av mina semesterböcker och gillade den jättemycket och efter att jag sett ett superintressant inslag i Babel om henne sprang jag förbi Adlibris efter jobbet och köpte hem denna – Levande och döda!

I Levande och döda kastas läsaren rätt in den massaker som den sydkoreanska regimen utsatte protesterande studenter för under några dagar maj 1980 i universitetsstaden Gwangju.

Man får följa en rad olika personer som på olika sätt har kopplingar till händelserna. De som söker efter en försvunnen vän. De som själva deltog i protesterna. De som dog. De som kämpade mot regimen på andra sätt och de som överlevde och de som försökte glömma.

Precis som i boken Vegetarianen är språket väldigt vackert, nästan poetiskt, samtidigt som att man ständigt häpnar över regimens grymheter och över hur människoliv kan vara så lite värda. Unga människor, vissa knappt i högstadieålder, mördas av den egna staten och lämnar sår i människorna de älskas av runtomkring.

Än idag, då Sydkoreas ses som en modern nation med en välfungerande demokrati, finns dessa sår kvar. Länge var det olagligt att ifrågasätta hur många som dog i massakern, människor kopplade till upproren blev fängslade och torterade och Han Kang har blivit svartlistad i hemlandet på grund av hennes böcker.

Levande och döda är en sån himla brutal och sorglig bok om döden och de levande som blir kvar, om hur mördandet av unga påverkar ett samhälle och det är omöjligt att vara oberörd av den. Läs!

Neue

Jag vet inte om jag sett för många avsnitt Stranger Things på sistone eller om jag helt enkelt bara ledsnat på ha behövt bleka mitt hår drygt var 5e vecka sedan mars 2016, men igår efter jobbet svängde jag in på Creative Headz efter jobbet och klippte bort allt. Kändes som om det var dags för en nystart. Hejdå till platinablont hår, hej till snagg.

En novemberlördag genom min mobil

Godmorgon måndag! Vi kollar vad jag haft för mig i helgen, närmare bestämt lördag, via min mobil.

Hade tänkt att kliva upp i hyfsad tid men tiden snoozade iväg så strax efter 11 kom vi upp. Hade längtat efter att göra bovetevåfflor hela veckan, men hade missat så att vi inte hade bakpulver hemma så de blev torra och kompakta. Men toppingen var god i alla fall – vispgrädde men lite nedvänd kokosmjölk, drottningsylt och det som var kvar av de kanderade nötterna från helgen innan.

Sedan läste vi varsin del i DN. Bland annat om den ryska författaren Masha Gessen som flydde Putins totalitära styre för att sedan hamna i ett USA där Trump blev president. Mycket intressant om makt och avdemokratisering.

Sedan sa vi hejdå till lägenheten.

Och åkte in till stan. Hade på mig på tröja samt byxa från Weekday och jacka från L’Homme Rouge. Frös som en liten sate :))

Så vi fördrev mest tiden med att gå i butiker. Som på Papercut, där jag köpte en tidning.

Och sedan på Söders bokhandel, där jag köpte en bok.

Efteråt promenerade vi bort till Erstagatan för att äta lunch på Ai Ramen. Ingen hösthelg utan Ramen ju! Åt som vanligt den med stekt minimajs och sojamarinerat ägg. Livets mat. Gå dit alla om ni inte varit där.

Sedan gick vi lite ärenden kring Sofo. Bland annat förbi på Aesop för att köpa present till Miranda som skulle ha födelsedagsfest.

Och sedan åkte vi hem. 16.12 klev vi in genom dörren och då var det kolsvart ute = vintern är här. Vi tände ljus, gjorde varsin kopp och bläddrade i våra inköp.

Sedan dammsög vi hela lägenheten, duschade samt körde säkert tre fyra masker (bland annat min mest illaluktande från Biologique Recherche) och gjorde oss i ordning för fest.

Och så tog vi tunnelbanan in till Söder och firade Miranda tillsammans med Natalie och en massa andra härliga människor.

Himle bra lördag.