9/11 Memorial


En morgon begav vi oss nedåt på Manhattan med siktet inställt på Ground Zero. På vägen stannade vi på ett mysigt litet ställe vid namn Kitchenette för dagens obligatoriska brunch för att sedan promenera några kvarter till platsen där World Trade Center en gång stod.

Idag är området nästan helt nybyggt efter att i princip varit en byggarbetsplats under de senaste 10 åren. Förutom nya kontorsbyggnader finns ett relativt nyinvigt minnesmonument, ett museum och snart också ett köpcenter (?). Vi hade egentligen tänkt att enbart besöka själva minnesplatsen och inte muséet, men när vi ändå var där kände vi att vi lika gärna kunde passa på.

Muséet var stort. Riktigt stort. Det var även oerhört häftigt rent arkitektonisk. Lokaliserat under marken – och som jag förstod det – mellan och under minnesbassängerna som en kan se ovan jord inrymde det en massa föremål relaterat till attackerna. Bland annat fanns stålbalkar som helt deformerats av hettan som uppstod när husen brann, en bit av det ena tvillingtornets antenn och en brandbil som hamnat under rasmassorna. Att besöka muséet var en väldigt speciellt upplevelse. Bitvis var det oerhört amerikansk med guider som pratade som om händelserna var en del av en hollywoodrulle, medan andra delar, som det rum där det hängde fotografier på alla de 2996 personer som dog i attackerna, kändes som ett värdigt minnesmonument för de avlidna och deras anhöriga.

Vi stannade stannade i nästan fyra timmar innan vi begav oss till FIKA för att köpa en semla. Det var ju trots allt fettisdag.

Leave a comment