Chrysler Building

Om någon skulle be mig beskriva New York med ett ord skulle det ordet vara kontraster. Hur klyschigt det än låter så är staden som en enda storsmältdegel av kontraster. Människor från flera olika delar av världen, med olika kultur, språk och sysselsättning lever sida vid sida. Ett gammalt tegelhus från 1800-talet kan ligga inklämt mellan komplex med mångmiljonlägenheter och även i de allra finaste av områden kan det ligga högar av sopor på trottoarkanten. Det är högt och lågt, billigt och dyrt, gammalt och nytt i en salig blandning.

Ibland blir det extra tydligt hur New York är just kontrasternas stad. Som en kväll, när solen precis gått ned, och Chrysler Building med sin 30-talstypiska Art Deco-stil åsterspeglades i Grand Hyatts Hotels moderna, glastäckta fasad. Trots att det är ett ganska ytligt exempel på hur gammalt möter nytt tycker jag att det visar ganska bra hur stadens kontraster smälter så väl ihop.

Leave a comment