The Guggenheim

DSC06862
DSC06817
DSC06860
DSC06847

Mot slutet av veckan besökte vi Guggenheimmuséet (två gånger faktiskt, fast mest på grund av att vi inte visste att det var stängt på torsdagar).

Muséet i sig ritades av min all-time favoritarkitekt, Frank Lloyd Wright, och är utformat som en stor spiral där besökarna vandrar uppåt på en stor ramp tills de når byggnadens topp. Den smarta konstruktionen gör att en kan strosa, titta på konstverken som ställs ut och knappt märka att en tar sig uppåt förrän en tagit sig upp till toppen.

I ärlighetens namn var det just själva byggnaden som vi ville se, men utställningen som pågick när vi var där var en trevlig bonus. Utställningen var en återblick över, den för oss okände, japanske konstnären On Kawaras liv. Bland annat återfanns verket “I woke up at” där Kawara under flera års tid dagligen hade skickat ett vykort till olika vänner och bekanta, märkta med stämpeln “I woke up at” och tidslaget han vaknat den dagen. Även “I met”, där han skrev ner alla människor han träffat varje dag, och “I am still alive”, där han skickade ett dagligt telegram till sina med texten I AM STILL ALIVE, ställdes ut.

Min favorit var dock “I went” där han på en minimalistisk karta markerat ställen han besökt under dagen med en röd bläckpenna – något jag skamlöst inspirerats av när jag designade den här bloggen.

Guggenheim är verkligen ett måste om en är i New York och är intresserad av design, konst eller arkitektur. Det var lite bökigt att ta sig dit då det ligger rätt långt upp på Manhattan (89th Street) och den närmsta tunnelbanestationen ligger några kvarter bort, men när vi väl kommit fram ville vi knappt åka därifrån.

Leave a comment