The Stonewall Inn

DSC06888

Innan vi åkte till New York fanns det ett ställe (bortsett från det klassiskt turistiga) som jag verkligen ville besöka – nämligen puben The Stonewall Inn. Trots detta tog det ända tills i slutet på veckan innan vi väl besökte platsen, varpå det visade sig att vi utan vår vetskap passerat puben ett flertal gånger under våra strapatser i Greenwich Village. Sitt anspråkslösa yttre till trots är The Stonewall Inn faktiskt en plats som påverkat många miljontals människors liv. Det var nämligen här som den moderna Priderörelsen startade i slutet på 1960-talet.

Efter att dagligen blivit trakasserade, misshandlade och orättvist behandlade av polisen gjorde till slut pubens besökare – bestående av transpersoner, dragqueens och homosexuella – motstånd. De hade helt enkelt fått nog av hur de behandlades. The Stonewall-upproren fick stora konsekvenser för HBTQ-rättsrörelsen. I efterdyningarna av upproren startades flera HBTQ-rättsorganisationer runt om i världen och på årsdagen genomfördes den första Prideparaden i New York, till minne av händelserna vid The Stonewall Inn.

När vi kikat färdigt tog Amanda med oss något kvarter bort till det mysiga caféet Whynot Bistro som ligger vid korsningen Christopher Street och Gay Street. Där stannade vi och värmde oss ett tag innan det var dags för oss att vandra vidare.

DSC06879

Leave a comment