DIY // Kakla om Budgetvänligt

kok-dekorplast-1

För några dagar sedan skrev jag om ett litet projekt jag hållit på med i köket vid sidan om allt målande och fixande. Stänkskyddet i köket bestod ursprungligen av svart och högblankt kakel. Snyggt enligt vissa, men kanske inte enligt mig och Magnus. Då vi saknar både plånboken och kunskaperna för att kakla om fick vi hitta en annan lösning för att ge köket ett litet ansiktslyft. Kakeldekor – ni vet sånt som en kan köpa i butiker – funkade inte eftersom att vårt kakel var var rektangulärt och inte kvadratiskt. Lösningen blev istället dekorplast! Eftersom att det blev så himla bra tänkte jag dela med mig av hur jag gjorde, utifall att någon annan skulle vilja testa på att göra något liknande.

kok-dekorplast-2

Det du behöver är en vass kniv, en tumstock eller linjal, dekorplast (kostar ca 70 kr/rullen i hobbyaffärer) samt ett tåligt underlag att skära på.

 

kok-dekorplast-3

 

Börja med att mäta ut hur stor kakelplattan är och skär sedan ut en bit ur dekorplasten. Här är det viktigt att vara noggrann in på millimetern. Däremot märkte jag att det är bättre att ha någon millimeter för liten än för stor, vilket som kan vara värt att ha i åtanke.

 

kok-dekorplast-5

 

kok-dekorplast-6

 

Pilla därefter bort det skyddande papperet från baksidan av plasten och placera den sedan på kaklet. Det är lite pillrigt att få det rakt och fritt från bubblor, men mitt tips är att placera de övre hörnen där de ska sitta på kakelplasten och sedan låta plastbiten liksom “falla på plats”. Tryck sedan ut bubblorna med baksidan av handen. Om en har en tapetskrapa är den perfekt för att pressa ut bubblorna och få en fin slät yta.

Så enkelt är det i teorin. Sedan tar det ganska lång tid om en har ett stort kök att täcka, men i slutändan kan det bli ett himla lyft för en liten penning. Totalt behövde vi 2 rullar för att täcka alla kakelplattor i vårt kök, så summan för kalaset blev knappt 140 spänn. Helt klart värt pengarna enligt mig!

 

kok-dekorplast-7
kok-dekorplast-8

Leave a comment