Bibimbap

En rätt som jag och Magnus har börjat äta ganska ofta på senare tid är Bibimbap. Bibimbap är en koreansk maträtt som skulle kunna beskrivas som en salig blandning av små röror och tillbehör som en sedan blandar ihop i en skål tillsammans med ris. Vad en nu svänger ihop för tillbehör är lite var och upp till en. En kan göra bibimbap vegansk, vegetarisk, med kött eller kyckling. Som sagt, det mesta funkar!

Varianten vi gjorde var vegetarisk och består av gurksallad, sesamstekt spenat, marinerad tofu, en sesamsås och ett stekt ägg. Inget av tillbehören är särskilt svåra att svänga ihop och har en de dyrare basvarorna hemma (typ sesamolja och soya) så är det dessutom väldigt billigt! Receptet som följer är för 2 personer:

Ingredienser

Jasminris, Tofu,

Bladspenat, Gurka,

Rödlök, Vitlök,

Soya, Sesamolja,

Sambal Oelek,

Cayennepeppar, Ägg

Steg ett är att koka 2 portioner ris. Enklast är att använda en riskokare men det går såklart att göra i kastrull enligt anvisningarna på paketet.

Skär ett halvt paket tofu i tärningar som du sedan lägger i en plastpåse där du blandat ihop en marinad bestående av 1 msk soya, 0,5 tsk sesamolja och 1 krm cayennepeppar. Knyt påsen och skaka runt innehållet så att marinaden sprids över all tofu.

Tärna en halv gurka och en halv rödlök och blanda i en skål.

Sesamsåsen gör du genom att blanda 2 msk vatten, 2 msk soya, 3 msk tomatpuré, 1.5 tsk sesamolja, 1.5 tsk sambal oelek och 1.5 tsk honung. Rör om tills att ingredienserna ordentligt blandade.

Nu är det dags att göra den sesamstekta spenaten. Det är viktigt spenaten inte är djupfryst så det är bra att låta den tina i kylskåp under dagen innan du ska laga rätten. Vi lyckas dock alltid missa detta så vi fick snabbtina i micron. Det går det med. Lägg därefter den tinade spenaten mellan två djuptallriken och pressa ut ut överflödig vätska innan du lägger den i en varm stekpanna med lite olja. Häll på 1 tsk sesamolja, en pressad vitlöksklyfta och lite cayennepeppar. Rör om och låt steka i ca 5 minuter.

Nu är det bara att lägga upp allt i en skål, toppa med ett stekt ägg och hugga in!

Comments

  1. […] när Magnus var borta. Gjorde bibimbap enligt en blandning av Green Kitchen Stories och mitt egna recept. Blev mycket gott och om jag bara gick tipsa om en sak skulle det vara att ha mango i […]

  2. […] när Magnus var borta. Gjorde bibimbap enligt en blandning av Green Kitchen Stories och mitt egna recept. Blev mycket gott och om jag bara gick tipsa om en sak skulle det vara att ha mango i […]

  3. […] Jag gjorde ett arbetsprov som en del av ansökningen till Pronto och handlade en massa frukt och grönt som fotorekvisita. En del av det åt vi upp redan på kvällen när vi gjorde Bibimbap (enligt detta recept). […]

Leave a comment