DIY // Klädhängare av kopparrör

diyhangare

Idén till vår nya klädhängare kommer egentligen från bloggen Love Aesthetics som postade denna tutorial för några år sedan. Hennes version är lite enklare än min, men då jag inte hittade de delar som behövdes i koppar, fick jag göra en egen lite mer komplicerad version.

diyhangare-1

3 st kopparrör

4 st T-rör

En bågfil

En tumstock

Maskeringstejp

Allt som behövs är 3 kopparrör som är 2 meter långa och har diametern 22 mm (finns på typ alla gubb-butiker som Biltema, Clas Ohlsons osv), 4 T-rör i koppar med diametern 22 mm, en bågfil, en tumstock och lite maskeringstejp.

Första steget är att markera ut var det översta tvärgående röret – dvs där du kommer hänga själva galgarna – ska sitta. Ta ett av kopparrören och luta det mot väggen i den vinkel du vill ha ställningen. Ta hjälp av en galge för att kolla att var kläderna kommer att kunna hänga fritt utan att slå i väggen och gör sedan en markering där med maskeringstejp. Gör ytterligare en markering ca 2 decimeter från den andra änden på röret. Därefter gör du en likadana markeringar på ännu ett rör. Kom ihåg att dubbelkolla att markeringarna är på samma plats på båda rören, annars kan ställningen bli sned. Mät sedan ut och markera mitten på det tredje röret så att du kan kapa det till två stycken lika långa rör.

diyhangare-2

Nu är det dags att kapa rören. Just osäkerheten kring detta moment var en av anledningarna till att vi väntade så länge med att fixa klädställningen. Nu i efterhand visade det sig att oron var helt i onödan. Vi använde oss av en vanlig bågfil och det funkade utmärkt. Ett tips är dock placera röret mot något som håller det på plats (i vårt fall fick ett altanräcke duga). Sedan är det bara att såga!

diyhangare-3

Och såga..

diyhangare-4

Men till slut blir en klar!

Nu när bitarna är färdigkapade är det dags att montera ihop själva ställningen. Det kan vara lite knepigt att passa ihop de kapade rören i T-rören men efter lite lirkande sitter dem. När hängaren väl är monterad är det bara att luta den mot väggen och hänga upp kläder. Allt håller ihop tack vare sin egen tyngd, så det behövs inget lim eller liknande. Svårare än så är det inte att göra en snygg klädhängare! Totalt gick kalaset på ca 750 kronor, vilket jag tyckte var klart godkänt med tanke på slutresultatet.

diyhangare-5

Leave a comment