Helg i inlandet – Del 1

inlandet-1

I fredags när jag slutat jobba blev jag upplockad av Magnus för en liten helgroadtrip i Norrlands inland med slutdestination Åsele. Magnus släkt är ursprungligen från Åsele och eftersom att den årliga marknaden gick av stapeln i helgen bestämde vi oss för att göra ett besök i den norrländska glesbygden.

Efter ett obligatoriskt “köp-av-resesnacks”-stopp på ICA i Balsjö, där tiden typ stått stilla de senaste 50 åren, styrde vi skutan inåt landet. Egentligen har jag aldrig varit ett så stort fan av Norrland och alltid längtat bort härifrån, men på senare år har en tidigare norrlandspatriotism vuxit fram hos mig. Det är få ställen på jorden som är lika fina som de norrländska landskapen.

inlandet-2

Några timmar senare var vi till slut framme i Åsele och hos Magnus farmor.

inlandet-3
inlandet-4

Senare under kvällen, när alla i samhället började röra sig ner mot byn (Åsele marknad är nästan som en högtid här) gick jag och Magnus motsatt väg för en liten kvällspromenad längs ångermanälven innan vi till slut gick och lade oss i vår lilla sovstuga, trötta och sönderbitna av mygg.

inlandets-5
inlandet-6

Morgonen därpå, efter lite morgonkaffe på verandan, begav vi oss ned mot byn och marknaden. Där åkte vi lite karuseller, åt langos och förundrades över vem som köper dekorationspins till Crocs 2015 (eller snarare över vem som ens köper Crocs över huvud taget).

Någonstans just då öppnade sig himlen och regnet började ösa ner, så vi fick skynda hem och ta skydd i vår lilla sovstuga.

inlandet-7
inlandet-8
inlandet-9

Efter en liten powernap satte vi oss i bilen för att Magnus skulle visa hans farmors sommarstuga som ligger någon kilometer utanför Åsele. Det var verkligen en helt drömmig liten stuga ute i skogen med färgglatt målade golv, mönstrade tapeter och gamla hemsnickrade möbler. Där spatserade vi runt bland blåbärsriset och kollade efter fynd  till vår lägenhet i de små bodarna som är utspridda över hela tomten innan myggen till slut blev för många och vi åkte tillbaka till Magnus farmors hus för att äta middag.

inlandet-10

Efter middagen bar det av igen – denna gång mot min familjs stuga i Angsjön. På vägen dit fascinerades vi återigen av hur oerhört fint Norrland är. Jag kunnat stanna i typ varannan parkeringsficka bara för att stå och njuta av utsikten. Eftersom att det också var just det vi gjorde (har världens bästa pojkvän som utan gnäll tvärnitar in varje när jag skriker “stanna här!”) tog bilresan ungefär dubbelt så lång tid som planerat, men till slut kom vi i alla fall fram till min stuga.

inlandet-11

Där möttes vi av strömavbrott så vi gjorde upp eld i kaminen, tände lite värmeljus och spelade Alfapet tills ögonen började gå i kors och vi kände att det fick räcka för den här dagen.

inlandet-12

Leave a comment