Förintelsemonumentet

judiska-monumentet-1

judiska-monumentet-map2

Jag och Magnus är, trotts att vi kanske inte vill erkänna det, rätt turistiga av oss. Även om vi mest gillar att hitta små guldkorn som nästan bara lokalbor vet om, så vill vi ändå hinna med de lite mer typiska turistställena när vi är ute och reser. Dock är Berlins centrala delar, dvs där alla turistiga grejer finns, inte supertrevliga. Så vi bestämde oss för att försöka checka av alla dessa grejer under vår andra dag på resan, så vi slapp hänga där så mycket mer efter det!

Sagt och gjort klev vi upp tidigt, snörade vi på oss skorna och köpte en snabb frukost innan vi skyndade iväg. Först på upp på agendan var förintelsemonumentet.

Förintelsemonumentet ligger något kvarter från Brandenburger Tor och består av 2711 betongblock  uppradade längs ett rutnät i olika höjder. Ja, ni vet säkert vad det är. Typ stället där alla tar spexiga foton när de är i Berlin. Förutom detta så är det även ett monument till minne för alla de 6 miljoner judar som avrättades under förintelsen.

judiska-monumentet-2

Vi gick runt en stund bland blocken.

judiska-monumentet-3

En tjej rastade sin hund mellan pelarna vilket kanske inte kändes helt ok.

Sedan gick vi ner i informationscentret som ligger under själva stenblocken.

judiska-monumentet-4

Hela informationscentret fungerar lite som ett museum där det bland annat visas upp brev och dagboksanteckningar från judar som levde under förintelsen, texter och bilder om familjeöden under kriget och ett rum där namnen på de som mördats under förintelsen läses upp.

judiska-monumentet-5

Informationscentret är mycket snyggt utfört och oerhört gripande, men ändå får jag så delade känslor när jag besöker såna här ställen. Det är så lätt för människor att läsa historierna och förfäras över de grymheter som skett för att sedan gå därifrån och tänka att det inte lär hända igen. Ändå är det alldeles för få ser likheter och samband mellan vår tid och tiden innan förintelsen. Förintelsen skedde inte över en natt utan var ett resultat av bland annat en långtgående attitydförändring i samhället som sakta men säkert avhumaniserade vissa grupper i samhället, däribland judar.

Idag kan vi se hur tiggande romer ses som ett problem, inte för att de är människor i nöd utan för att de är människor i nöd utan för att folk besväras av att se fattigdom. Muslimer hetsas mot och moskéer sätts i brand. Rasismen i samhället lever och frodas och vi har en talman i riksdagen som uttryckt att muslimer, samer och judar inte kan vara svenskar men som ändå tryggt sitter kvar på sin position.

Vi har alla ett ansvar att lära oss av historien. Nu, mer än någonsin, är det extremt viktigt att vi står upp mot hatet och kämpar för mänskliga rättigheter så att våra barn och barnbarn inte behöver stå där i framtiden och fråga sig “hur kunde det här fått hända?”

 

judiska-monumentet-6

 

Förresten! I parken Tiergarten, ett stenkast från det judiska monumentet, ligger det lite mer okända minnesmonumentet för homosexuella som föll offer för förintelsen. Monumentet består av ett betongblock med ett fönster visar en video på två män som kysser varandra och kan vara värt ett besök när en ändå har vägarna förbi.

Leave a comment