Rostade Kikärtor

Ingredienser

2 dl kikärtor

2 msk olivolja

1 tsk chiliflakes

1 pressad vitlöksklyfta

2 krm paprikapulver

2 krm cayennepeppar

2 krm salt

Trots att jag på många sätt är ganska introvert och ofta vill vara själv, kan det ibland bli för mycket. Som exempelvis nu, då Magnus är i Grekland med sin familj och jag kvar här hemma i Umeå. Därför har hela den här helgen bestått av projekt för att hålla mig sysselsatt.

Ett av dessa projekt var att göra egna rostade kikärtor! Det är billigt, nyttigt och framförallt gott. Speciellt om en blötlägger kikärtorna själv.

Att blötlägga kikärtor är inte särskilt svårt, men det kräver lite framförhållning då de ska ligga i vatten i drygt 12 timmar och sedan kokas ungefär 1 timme till. Är du lite bekväm av dig kan du köpa färdigkokta kikärtor på burk, men det är inte säkert att resultatet blir lika knaprigt då. Om du ändå väljer att köra på färdigkokta kikärtor kan du hoppa ned några steg i det här inlägget.

Börja med att hälla upp ungefär 2dl torkade kikärtor i en tom skål. Täck sedan kikärtorna med vatten. Kom ihåg att kikärtorna expanderar när de blötläggs så använd gärna en större skål och häll på rejält med vatten.

Låt dem ligga över natten i ungefär tolv timmar.

När det har gått tolv timmar häller du bort vattnet och sköljer ärtorna ordentligt.

Lägg sedan över kikärtorna i en kastrull och fyll på med nytt vatten och mycket salt. Typ några matskedar. Koka upp vattnet och låt sjuda på svag i ungefär 0,5-1 timme tills kikärtorna mjuknat.

Häll bort vattnet och låt kikärtorna svalna lite. Under tiden kan du göra i ordning kryddblandningen.

Det går att krydda dem precis hur en vill, men jag körde på olivolja, en pressad vitlöksklyfta, cayennepeppar, chiliflakes, paprikapulver och salt. Var inte rädd att ta i med kryddorna då kikärtor absorberar mycket smak.

Rör ner kikärtorna kryddblandningen och blanda ordentligt så att alla ärtor täcks. Lägg sedan kikärtorna på en plåt och rosta i ugnen i ca 30 minuter.

Ta ut och skaka plåten med jämna mellanrum så att alla ärtor rostas ordentligt.

Det var det! Rostade kikärtor passar både som snacks eller som tillbehör i exempelvis en sallad.

Leave a comment