What happened, miss Simone?

simone-1

I helgen var Magnus i Stockholm så jag har haft massor av tid att döda. Förutom att ha städat, lyssnat på sommarprat och njutit av solen har jag även hunnit med att kolla på dokumentären What happened, miss Simone?. Jag har läst om dokumentären lite här och var sedan den hade premiär i slutet av Juni och i förrgår kom jag mig äntligen för att se den.

simone-2new

Titel: What happened, Miss Simone?

Längd: 102 minuter

I dokumentärer får en följa artisten Nina Simones liv från barndomen i den segregerade amerikanska södern fram till hennes död år 2003. Hur hon varje lördag passerade tågsrälsen som separerade de afroamerikanska bostadsområdena från de vita för att gå på pianolektionerna hos den vita lärarinnan. Hur hon kom in på Julliard i New York med drömmarna om att spela klassisk musik men sedan tvingades jobba på klubbar spelandes jazz då landets toppskolar nekade hennes ansökningar.

En får följa hur hennes man tillika manager stakade ut hennes karriär och inte tvekade att ta till våld och begå övergrepp mot henne för att få sin vilja igenom samt hur hennes aktivism och musik bidrog medborgarrättsrörelsen under 1960-talet men samtidigt, tillsammans med allt annat i hennes liv, bidrog till att nästa ta död på henne.

 

simone-3

 

Hela dokumentären genomsyras av många bra citat som är lika viktiga då som nu. Speciellt med tanke på de hundratals afroamerikaner som mördas av poliser idag i USA men även här i Sverige där vi har rasistiska partier i riksdagen och ett allt mer utbrett hat mot samhällets svaga.

simone-4

Det är en stundtals ganska mörk och tragisk dokumentär om vad hur en individs outtröttliga kamp mot rasism, orättvisor och psykiska sjukdomar till slut kan resultera i. En oerhört bra och viktig dokumentär att se helt enkelt.

Den finns att se på Netflix.

 

simone-5

Leave a comment