Det går inte ihop.

det-gar-inte-ihop
Ungefär 2500 människor uppskattas ha dött på flykt över medelhavet hittills i år. Människor som dött när de flytt från krig, förtryck och misär i hopp om att skapa sig ett bättre liv. Människor som dött i samma hav som vi badar i under våra semester.

De senaste dagarna har flera initiativ startats för att samla pengar till de som mot alla odds klarat den farliga resan över haven och lyckats ta sig fram till Europa men som ändå inte släpps in. Har en pengar över när hyra, mat och andra nödvändigheter är betalda så tycker jag definitivt att en ska skänka en slant (bl.a. har Sandra Beijer skrivit ett bra inlägg med länkar till hjälporganisationer osv).

Men det här handlar faktiskt också om politik. Att skänka pengar är jättebra men i slutändan är detta en massdöd som sker just i detta nu på grund av politiska beslut tagna av politiker som vi har röstat fram. En massdöd som inte behöver ske. Vi måste sätta press på dessa politiker och vi måste skapa lagliga vägar in i Europa. Vi måste öppna upp gränserna för de som behöver hjälp. Något annat är helt orimligt.

För det går faktiskt inte ihop att vi ska exportera vapen till konflikter i andra delar av världen och sedan stänga dörren för de som tvingas fly hit på grund av dessa konflikter. Det går inte ihop att anse att vi har en större rätt att leva på denna jord bara för att vi hade turen att födas på en viss geografisk plats. Det går inte ihop att säga att vi varken har plats eller resurser när så många av oss lever i överflöd. Det går inte ihop.

 

Leave a comment