Precious

precious-1

Titel: Precious

Längd: 110 minuter

Förra söndagen när jag klickade mig igenom Netflix för att hitta något att se ramlade jag över filmen Precious.

Filmen handlar om tonåringen Claireece “Precious” Jones som bor i Harlem tillsammans med sin arbetslösa mamma Mary. Precious uppväxt har varit tuff och bestått av både psykiska och fysiska övergrepp som hon bland annat hanterar genom att dagdrömma sig bort till en värld där hon är omtyckt och älskad.

 

precious-2
precious-3

När det uppdagas att hon är gravid för andra gången vid blott 16 års ålder blir hon avstängd från sin High School och får istället börja i en alternativ skola för unga som hamnat fel i livet.

precious-5

precious-6

 

Där träffar hon den inspirerande läraren Miss Blu Rain som hjälper Precious att bygga upp både självkänsla och läs- och skrivkunskaper. Helt enkelt hjälper henne att komma på rätt köl i livet igen.

 

precious-7

 

Filmen är ofta väldigt tragisk men också en ganska fin film som skildrar hur det kan vara att växa upp med föräldrar som egentligen borde fått vara föräldrar. Tunga ämnen som sexuella övergrepp, misshandel och psykisk ohälsa varvas med Feel Good-scener och bra skådespeleri. Något jag gillar extra mycket med Precious är att nästan hela ensemblen består av kvinnor och att filmen inte är en klassisk White Saviour-film som typ som The Blind Side.

Allt som allt en väldigt bra film som finns att se bland annat här!

precious-9

Leave a comment