Vegetarisk Caesarsallad

Ingredienser

½ romansalladshuvud

1 pkt halloumi

2 skivor bröd

1 dl majonnäs

1 tsk dijonsenap

2 tsk vitvinsvinäger

1 vitlökslyfta

olivolja

parmesanost

Något jag i regel ogillar är vegetarisk mat som försöker efterlikna “vanliga maträtter”. Oftast blir det bara en blek kopia som är mycket sämre än alla andra goda vegetariska rätter som faktiskt finns. Men ibland tycker jag att de vegetariska versionerna till och med blir bättre än originalet. Ett exempel på detta är caesarsallad!

Caesarsallad finns i ungefär lika många olika versioner som det finns människor men i min vegetariska version har de klassiska ingredienserna kyckling och bacon bytts ut mot halloumi. Resten av receptet är superenkelt och tar drygt 15 minuter att svänga ihop vilket gör det till en perfekt söndagslunch. Receptet räcker till två personer.

Att göra egna krutonger är både enkelt och går fort att göra. Det enda en behöver är några skivor bröd (använd gärna kantbitar som blivit lite gamla och torra, på så sätt slipper en ju slänga dessa!), olivolja och salt.

Hetta sedan upp olivolja i en stekpanna och häll i brödtärningarna. Salta och stek till tärningarna blivit gyllene och krispiga!

Riv av några blad romansallad från salladshuvudet. Dela bladen i lagom stora bitar och skölj dem i ett durkslag.

Dressingen gör du genom att röra samman majonnäs, vitvinsvinäger, dijonsenap, parmesanost och en pressad vitlöksklyfta. Jag gillar när dressingen är lite krämig men om en vill att den ska vara mer rinnande kan en blanda ut den med olivolja eller vatten.

Stek skivad halloumi gyllene i lite olivolja. Skär sedan skivorna i bitar.

Blanda sedan ihop halloumi, krutonger, sallad och dressing. Riv över lite parmesanost och njut, snabbt och enkelt!

Leave a comment